1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Rektor och lärare debatterade EMU

För eller emot en svensk anslutning till valutaunionen EMU?
Eleverna på vuxenutbildningen i Bromölla-Sölvesborg bjöds på torsdagen på en annorlunda lektion i samhällskunskap.
Politikerna Willy Söderdahl (v) och Roger Holmqvist (kd), båda verksamma på skolan, debatterade eurons för- och nackdelar.
Sölvesborg • Publicerad 25 april 2003
Foto: Lars Ohlsson Debattglädje. Roger Holmqvist och Willy Söderdahl, lärare respektive rektor på vuxenutbildningen i Bromölla-Sölvesborg, debatterade i sina egenskaper av politiker på torsdagen för- och nackdelar med en svensk EMU-anslutning.
Foto: Lars Ohlsson Debattglädje. Roger Holmqvist och Willy Söderdahl, lärare respektive rektor på vuxenutbildningen i Bromölla-Sölvesborg, debatterade i sina egenskaper av politiker på torsdagen för- och nackdelar med en svensk EMU-anslutning.Foto: 

Under en timmes tid lämnade Willy Söderdahl och Roger Holmqvist på torsdagen sina ordinarie sysslor som rektor respektive lärare på vuxenutbildningen på Tunnbyskolan i Bromölla för att i stället diskutera den svenska EMU-anslutning det i höst ska röstas om.

Vänstern emot

Som vänsterpartist är Söderdahl motståndare till en svensk anslutning medan kristdemokraten Holmqvist är hans raka motsats och varm EMU-anhängare.

Att frågan är stor och svår betonades av båda som medgav att det i deras respektive partier finns både ja- och nejsägare.

- Av någon anledning, jag vet inte vilken, finns det en grupp vänsterpartister i Växjö som är mycket aktiva och positiva till EMU, berättade Willy Söderdahl med ett leende.

30-tal lyssnade

Ett 30-tal vuxenstuderande lyssnade på debatten i Tunnbyskolans bibliotek. Några av dem deltog dessutom med inlägg, frågor och kommentarer.

Willy Söderdahl motiverar sitt avståndstagande med att demokratin inom den europeiska valutaunionen EMU är obefintlig och att unionen vid en svensk anslutning kör över Sveriges grundlagar. Han beskriver det hela som ett moderatprojekt där löntagarna tvingas ta smällarna.

- EMU är ett skakigt projekt som redan knakar. Jag vill att Sverige väntar och ser, vi har exempelvis ännu inte sett hur EMU agerar i en lågkonjunktur, framhöll Willy Söderdahl.

Fred och samarbete

Ja-sidans Roger Holmqvist ser EMU som en stor enhet med målet att säkra fred och samarbete. Eftersom Sverige redan, säger Holmqvist, är starkt beroende av EU är det lika bra att vara med fullt ut. Han räknar dessutom med lägre räntenivåer. Samt att Sverige vid ett inträde blir mer attraktivt för utländska etableringar.

- Redan är euron valuta för 300 miljoner människor. Snart är siffran 450 miljoner och då är det en större valuta än USA-dollarn, sa Roger Holmqvist och fick något drömskt i blicken.

Av de elever BLT pratade med efter debatten var några för och några emot svensk EMU-anslutning. Och räkna med att debatten nu tar fart inför folkomröstningen i september.

lars.ohlsson@blt.se

0456-788 42

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.