1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Rättsligt bakslag för 3G-kritiker

Det var inte fel av Sölvesborgs kommun att bevilja bygglov för en 42 meter hög telemast samt en teknikbod vid Nogersundsvägen.
Det har nu både länsstyrelsen och länsrätten slagit fast.
Sölvesborg • Publicerad 4 juni 2004

Det aktuella bygglovet beviljades i november 2003 av miljö- och byggnämnden i Sölvesborg.

Några grannar till 3G-anläggningen i Hällevik har protesterat mot mastbygget. Mycket av kritiken har gått ut på att de som stugägare inte fick möjligheten att yttra sig före bygglovsbehandlingen.

Dolde information

Bland annat anser de att kommunens annons om information till sakägarna "gömdes" i en större annons som egentligen handlade om möjligheterna att söka pengar från Swanlundska fonden.

Synpunkten att kommunen i stället för annonser i lokalpressen skulle skickat hem informationen till de 35 sakägarna förs också fram i överklagandet.

I höstas avslog länsstyrelsen överklagandet. Och nu gör länsrätten detsamma.

Rätt med kungörelse

Enligt länsrätten har kommunens information skötts klanderfritt. Eller som rätten uttrycker saken: "Genom kungörelsen i kombination med anslag på kommunens anslagstavla har miljö- och byggnämnden fullgjort sin lagstadgade underrättelseskyldighet mot berörda sakägare".

De klagandes synpunkt att värdet på deras fastigheter kan komma att försämras, då oklarhet råder kring huruvida strålningen från masten kan ge upphov till olägenheter för eller skador på människor, vinner heller ingen framgång i rätten.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.