1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Praktfull ädelgran ska pryda torget

Kommunen fick tjata i några år, men nu står den där i all sin prakt. I går flyttades en 17 meter hög ädelgran från en stugtomt i Tredenborg till hedersplatsen på Stortorget.
Sölvesborg • Publicerad 28 november 2007
Foto:Lena Ehring Enligt planerna. Fällningsarbetet gick som planerat. Men parkavdelningen medger att man hade några reservgranar på lut om något skulle hagått snett.
Foto:Lena Ehring Enligt planerna. Fällningsarbetet gick som planerat. Men parkavdelningen medger att man hade några reservgranar på lut om något skulle hagått snett.Foto: Lena Ehring

- De har varit efter den i många år, säger ägaren till granen, Ingrid Gillberg i Malmö. Så vi har sagt att när den ska ner, då ska den stå på Sölvesborgs torg.

Det var inget lätt beslut för Ingrid och hennes dotter Marie Öhrn, som tagit över huset av sin mamma. Granen har stått på tomten sedan Ingrid köpte huset 1974.

- Den var mycket liten då, säger hon. Man kunde röra toppen med handen.

Runt sjutton meter Sedan dess har granen vuxit betydligt.

Runt 17 meter mätte den när parkavdelningen drog fram måttbandet.

Granen är av det ädlare slaget, antagligen inhandlad på en plantskola för ungefär fyrtio år sedan.

Någon gång i livet har den nog fått sig en törn, tror parkavdelningens Sven Hemmingsson. Den har nämligen ingen riktig topp längre, utan tre olika skott som tävlar om spetsen.

Reserver på Ryssberget Det var lite pirrigt innan granen låg välbehållen på marken. En bit av barken ville inte ge med sig, så granen blev hängande ett tag. Arbetsledaren Sven Hemmingsson vände sig om med en grimas när det var som mest nervöst.

- Vi har några reserver på Ryssberget, sa han efteråt. Man vet ju aldrig riktigt hur det ska gå när man tar ner granar.

Mitt under fällningsarbetet kom grannen Barbro Lindborg förbi med taxen Linus.

Till Stortorget - Det är tråkigt att de tar ner alla stora, vackra träd, sa hon. Linus brukar kissa på den där granen. Det är slut med det nu. Och på torget får den ju inte stå särskilt länge. Men jag förstår att de måste ta ner den.

Gran med julprakt Efter lite "frisering" och en kapning på några meter var det dags för granen att flyttas till Stortorget. Nu konkurrerar den med Ask och Embla om sölvesborgarnas uppmärksamhet. I dagarna kommer den att kläs med runt 200 julgransljus.

Ingrid Gillberg beklagar att hon inte kan komma upp från sitt hem i Malmö för att beundra sin gamla gran i all julprakt.

- Det killar i magen när jag tänker på att den står där, säger hon. Det kommer nog att kännas i hjärtat när jag kommer upp till våren och granen är borta. Men vi hade dåligt med sol på tomten och tösen min älskar sol.

Johanna Forsberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.