1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Polisanmäler Microsoft

Den internationella datorjätten Microsoft har polisanmälts för data- intrång.
Bakom anmälan står en Lörbybo, som blivit upp-rörd över företagets marknadsföringsmetoder.
Sölvesborg • Publicerad 23 april 2002

Mannen satt hemma en kväll och surfade på internet. Bland annat letade han efter olika humorlänkar, och var inne på ett stort antal hemsidor.

Plötsligt kom det upp en stor varningstext på bildskärmen. Texten förklarade hur lätt det är för obehöriga att göra intrång i en dator. För att demonstrera riktigheten i påståendet kopierades all information på hårddisken med hjälp av ett program, utan att mannen själv bett om det. Därefter kom en ny textruta upp, där datoranvändaren uppmanades att köpa ett skydd mot dataintrång till en kostnad av 45 dollar.

Lörbybon anser nu att det är oansvarigt av ett företag som Microsoft att göra reklam för ett skydd mot dataintrång genom att själva först göra sig skyldiga till just dataintrång.

Därför polisanmälde han alltså händelsen under gårdagen.

Risken finns dock att Lörbybons kamp mot datorjätten inte får en lika lycklig utgång som Davids kamp mot Goliat. Att Sölvesborgspolisen skulle gå vidare med saken till den grad att Microsoft ens får höra talas om polisanmälan ifråga är kanske inte så sannolikt.

- Det här är saker som är lite svåra för oss att ta itu med, konstaterar närpolischef Thorsten Persson.

Nikki Makkonen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.