1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Platsen för nya bostäder

- Det är ett av de viktigaste beslut jag har varit med om att fatta under mina 20 år som politiker.
Det säger kommunalrådet Jens Åberg och kommentaren avser köpet av 26 hektar mark öster om Sölvesborgsviken av NCC och för 7,6 miljoner kronor.
Det låter kanske inte så imponerande men affären öppnar för ett helt nytt bostadsområde i Sölvesborg, med plats för över 1 000 människor och med ett minst sagt lockande läge.
Sölvesborg • Publicerad 13 november 2003
Foto: Bo Åkesson Här kan bli bostäder för över 1 000 människor. Åberg hoppas få sätta spaden i jorden 2005. En ny väg kommer att byggas från Sölvevägen, i höjd med Möbel-Nytt, och fram till trevägskorsningen i Siretorp.
Foto: Bo Åkesson Här kan bli bostäder för över 1 000 människor. Åberg hoppas få sätta spaden i jorden 2005. En ny väg kommer att byggas från Sölvevägen, i höjd med Möbel-Nytt, och fram till trevägskorsningen i Siretorp.Foto: 

Tankarna på ett bostadsområde öster om Sölvesborgsviken har funnits i tolv år och att det har tagit så lång tid att komma närmare ett förverkligande beror till mångt och mycket på svårlösta markfrågor.

- Det har varit väldigt segt. Jag tror att vi har hållit på med bara markförhandlingarna i fem, sex år, säger Åberg och konstaterar att kommunen genom köpet av 26 hektar från NCC Roads AB blir ägare till den mark som behövs för de 220 bostäder som blir möjliga i området och som troligtvis kan locka många att bosätta sig i Sölvesborg.

- Det nya området blir storleksmässigt i Falkvik-klass och större än Hjortakroken, berättar Åberg som tror att spaden ska kunna sättas i jorden 2005.

Mycket god affär

Vilken etapp kommunen börjar med beror bland annat på resultatet av de geotekniska och arkeologiska undersökningar som enligt planerna ska vara klara i maj nästa år. På det följer

samråd i olika omgångar, miljökonsekvensbeskrivning och utställning. I februari 2005 kan planen antas, om tidsplanen håller.

Investeringsmässigt handlar det om mellan 50 och 60 miljoner och Åberg ser det som en mycket god affär vare sig området fylls snabbt eller på längre sikt.

Gång- och cykelbro

Det är inte bara havsutsikten som sätter guldkant på det planerade bostadsområdet utan även den spektakulära 770 meter långa gång- och cykelbron över Sölvesborgsviken.

En helt ny bilväg ska det också bli till området och den betyder bland annat att genomfartstrafiken på den smala vägen genom Sölve försvinner. Den nya vägen börjar vid Sölvevägen i höjd med Möbel-Nytt, servar det kommande bostadsområdet och ansluter till den gamla vägen vid trevägskorsningen i Siretorp.

Yngve Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.