1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

På besök i minkfarmen

Sölvesborg
Det fanns både förespråkare och motståndare till pälsdjursproduktion när riksdagens jordbruksutskott på måndagen besökte Fred-Arne Södergrens minkfarm i Hörvik.
- Fast viktigast av allt är att vi politiker får komma ut och se uppfödningen på plats, kommenterade Jeppe Johnsson (m), ersättare i utskottet.
Sölvesborg • Publicerad 14 oktober 2003

Politiker fick information om uppfödningen

Det fanns både förespråkare och motståndare till pälsdjursproduktion när riksdagens jordbruksutskott på måndagen besökte Fred-Arne Södergrens minkfarm i Hörvik.

- Fast viktigast av allt är att vi politiker får komma ut och se uppfödningen på plats, kommenterade Jeppe Johnsson (m), ersättare i utskottet

Fred-Arne Södergrens farm i Hörvik 60-årsjubilerar i år, det var hans pappa Fred som startade farmen 1943. Nu finns det på farmen 2 000 avelshonor samt 11 000 valpar. Pälsningen inleds om tre veckor, och det är årets mest intensiva period för bygdens farmare.

Vill ha bort uppfödningen

Riksdagens miljö- och jordbruksutskott (med 17 ordinarie ledamöter) har i två dagar besökt Blekinge och besöket avslutades på måndagseftermiddagen hos Fred-Arne Södergren.

Bland motståndarna till näringen fanns de båda vänsterpartisterna Kjell-Erik Karlsson, Halland, och Sven-Erik Sjöstrand, Perstorp.

- Min och partiets linje är att pälsdjursuppfödningen ska bort. Djuren kan inte bete sig naturligt, slog K-E Karlsson bestämt fast.

Moderat mot förbud

- Och går regeringen på det betänkande som enmansutredaren presenterade i fredags så skjuter man bara problemet framför sig, fortsatte Karlsson.

Av helt motsatt uppfattning är utskottets ordförande, Catharina Elmsäter-Svärd (m) från Enhörna utanför Södertälje. Hon har inget emot minkuppfödning och vill inte ha något förbud.

- Jag har varit på flera farmer tidigare och då precis som nu slås jag av den enskilde farmarens stora engagemang och kunskap. Det är en drivkraft att få fram så bra skinn som möjligt, poängterade Catharina Elmsäter-Svärd.

Liksom Jeppe Johnsson (m), från Hörvik och ersättare i utskottet, påpekade ordföranden vikten av att politikerna får möjligheten att komma ut och se verksamheten på plats.

Utskottets Blekingebesök omfattade även en visit på Foodia Fisk AB i Saltö fiskhamn liksom besök på pälsdjurscentret i Mjällby.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.