1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Oljeskadade ankor riskerar att frysa ihjäl

Drygt 20 av ankorna på familjen Sonestads privata minidjurpark vid Slottslängorna fick på lördagen oljeskador sedan olja runnit ut från en av områdets dagvattenbrunnar.
Sölvesborg • Publicerad 7 januari 2002

Oljeutsläppet upptäcktes på lördagsmorgonen av Maria Sonestad. Oljan rann ut från en dagvattenbrunn som via en bäck med tillhörande damm förde den ut i Sölvesborgsviken.

I dammen fanns en stor mängd fåglar som fick olja på sig, bland annat ankor som tillhör familjen Sonestads privata minidjurpark.

Riskerar frysa ihjäl

- Oljan förstör fåglarnas fjäderdräkt, deras naturliga fett försvinner och de riskerar att frysa ihjäl, berättar en upprörd Roger Sonestad.

Räddningskåren larmades som ryckte ut och lade länsar som förhindrade att mer olja rann ut i bäcken och viken.

- Jag har mina misstankar varifrån oljan kommer och det här tänker jag gå till botten med, poängterar Roger Sonestad.

Uppvärmt utrymme

Ett drygt 20-tal av Sonestads ankor skadades av oljeutsläppet. Ankorna fångades in och har fått tillbringa helgen i ett uppvärmt utrymme där de haft gott om rent vatten att tvätta sig med.

- Vi får se om de klarar sig, men jag är tveksam, säger han.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.