Trots att det inte finns några belägg som säger att influensavirus kan smitta genom maten sjunker konsumtionen av kyckling drastiskt i länder som Italien, Spanien, Frankrike och Grekland. I höstas redovisades siffror som sa att den italienska konsumtionen minskat med 40 procent och den franska med 20.
I stället säljs nu kyckling från Italien till Tyskland. Kyckling från Tyskland säljs till Danmark och danskarna exporterar i sin tur ännu billigare kyckling till Sverige.
-Visst märks det och pressen på oss är mycket stor. Det har den varit under de senaste åren. Vi säljer enbart svensk kyckling som är kläckt, uppvuxen och slaktad i Sverige, säger Bengt-Göran Johansson, marknadschef på Lagerberg i Norje.
På Lagerbergs Kyckling kommer de slaktade kycklingarna nästan uteslutande från gårdar i Norjes omgivningar. När nu trycket från kycklingimporten utomlands ökar ökar också pressen på det lokala köttföretaget.
Bengt-Göran Johansson berättar att det lokala företaget hankar sig fram och har svårt med den konkurrens som de utländska kycklingfarmarna utgör.
-Omkostnaderna i Sverige är betydligt större än de som kycklingfarmarna i Asien och Sydamerika har. Där är kraven på djurhållningen lägre, på grund av klimatet behöver stallarna inte värmas upp och arbetskostnaden är över lag betydligt lägre än i Sverige, säger han.