1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

OK-Q8 måste sanera marken på Sölvevägen noggrannare

Det råder inga tvivel om att OK-Q8 måste göra en noggrannare sanering på den tidigare bensinstationen på Sölvevägen.
Det anser länsstyrelsen som därmed ställer sig på miljö- och byggnämndens sida.
Sölvesborg • Publicerad 2 oktober 2003

I september i år bestämde miljö- och byggnämnden att OK-Q8 ska efterbehandla marken där bensinstationen tidigare låg. Trots att en sanering gjordes redan när macken lades ner, finns det forfarande kvar bensinrester och andra föroreningar i marken. Dessa måste avlägsnas helt och hållet, hävdade miljö- och byggnämnden som beslutade att förelägga OK-Q8 i Malmö med vite om 100 000 kronor om inte saneringen utfördes före den 30 april 2004.

Men bolaget överklagade beslutet. OK-Q8 pekade på att fastigheten i detaljplanen var avsedd för bensinstation och att Naturvårdsverkets riktlinjer för mindre känslig markanvändning ska gälla. OK-Q8 har också överklagat tidsaspekten.

Länsstyrelsen anser att det finns fog för miljö- och byggnämndens föreläggande. I sin motivering pekar länsstyrelsen på att föroreningar har konstaterats i både mark och vatten utmed Jesper Södergrens väg. Även om man inte konstaterat att dessa trängt ner till grundvattnet ska försiktighetsprincipen tillämpas så länge man inte kan bevisa motsatsen.

"Det råder därför knappast något tvivel om att saneringsåtgärder måste utföras", skriver länsstyrelsen.

OK-Q8 har fram till den 30 juni 2004 på sig att sanera med den noggrannhet som nämnden kräver.

Anna Lundholm
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.