GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nytt seniorboende ska byggas i Ljungaviken

Sölvesborgs kommun och Ojiisan AB har gemensamt tecknat en avtalsförklaring, som innebär att företaget ska köpa mark av kommunen i syfte att bygga ett toppmodernt äldreboende.
Sölvesborg • Publicerad 22 februari 2018 • Uppdaterad 26 februari 2018
Tomtmarken som kommunen säljer ligger mitt i Ljungaviken.
Tomtmarken som kommunen säljer ligger mitt i Ljungaviken.

Avtalet väntar nu på att fastställas av kommunstyrelsen. Samhällsbyggnadschef Torvald Hasselbring vid Sölvesborgs kommun bekräftar dock att han haft kontakt med företagets vd Patrik Englund i frågan.

– Ärendet ska behandlas i kommunstyrelsen under mars månad, säger han. Det jag vet är att företaget har bildat ett nytt fastighetsbolag för den här sakens skull.

Avtalsförklaringen gäller köp av 3 064 kvadratmeter tomtmark i Ljungaviken, intill Klockljungsvägen. Köpeskillingen är fastställd till 6 204 600 kronor.

Köparen Ojiisan AB har klargjort att deras plan för området är att uppföra ett påkostat boende för äldre, som har andra parkeringsbehov än traditionella bostäder.

Äldreboendet ska dock drivas av Frösunda Omsorg, som redan idag har flera andra serviceboenden i Sverige. Planen för Sölvesborg omfattar enligt företaget 60 toppmoderna lägenheter.

Från kommunens sida bygger avtalsförklaringen på en rad motkrav. Bland annat att köparen, alltså Ojiisan AB, inom ett år från tillträdesdatumet måste ha ansökt om bygglov för detta. Köparen ska också inom tre år från avtalets undertecknande ha färdigställt den utlovade byggnaden. Företaget är också förpliktigade att inte överlåta fastigheten under de närmaste fem åren, utan skriftligt tillstånd från kommunen.

Tanken är att detta ska bli ett boende för de som söker en extra hög kvalitativ miljö. Ett boende för den som gör ett aktivt val, i enlighet med var persons rätt till val av boende utifrån sin fria vilja (LOV). Framförallt ska lägenheterna klara att möta kraven från en helt ny generation seniorer.

– Vi lever i en värld där digitalisering fått en ökad betydelse och där många över 80 år är aktiva på sociala medier, säger Frösunda Omsorgs utvecklingsstrateg Peiman Pahlevan. På det sättet skiljer sig dagens pensionärer drastiskt från pensionärer för 20-30 år tillbaka.

Frösunda Omsorg anger också att boendet ska vara utrustat med teknik som duschrobotar, något som redan finns hos några av företagets andra anläggningar.

Den 7 mars ska Frösunda Omsorg ha ett möte med representanter från omsorgsnämnden i Sölvesborgs kommun. Detta bekräftas av Roine Olsson, omsorgsnämndens ordförande.

– Vi har ett möte bokat, då de ska få presentera sin affärsidé närmare, lovar han.

Vad fastigheten beräknas kosta att bygga, samt när byggstarten kan ske är ännu okänt. Först måste avsiktsförklaringen få kommunstyrelsens godkännande. Först därefter genomförs affären och ärendet löper på med bygglovsansökan, godkännande och byggstart.

– Vi räknar med att byggnaden ska vara helt färdig och inflytttningsklar under första kvartalet 2020. Planen just nu är mars månad men det kan ändras, avslutar Peiman Pahlevan.

Fredrik LundSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.