1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nytt liv i Godtemplargården

Godtemplargården i Gammalstorp kan blir skoldaghem för elever som inte klarar den vanliga skolgången.
I dag ska företrädare för IOGT-NTO:s Blekingedistrikt träffa representanter för Sölvesborgs kommun för att förhandla om en eventuell uthyrning..
Sölvesborg • Publicerad 19 september 2001

Sölvesborgs kommun har visat intresse för att förlägga undervisningen för elever med särskilda behov i Godtemplargården, ett förslag IOGT-NTO välkomnar.

Inget bestämt

- Ännu är inget bestämt, men min förhoppning är att det blir så, säger Sören Fohlström från IOGT-NTO i Blekinge.

Turerna kring både skoldaghemmet och Godtemplargården har varit många.

Skoldaghemmet, som tar emot ett tiotal elever från Sölvesborg och Bromölla, har i många år funnits i Asplyckan. De lokalerna behövs nu istället för Möllebacksskolans verksamhet.

Dessutom var det korta avståndet mellan Asplyckan och Bokelundsskolan ett problem, då Asplyckans elever ofta gick över till Bokelund och störde undervisningen där.

Läget en fördel

Yndegården var ett alternativ, men de planerna gick i stöpet. Istället vände kommunen sina blickar mot Gammalstorp och Godtemplargården.

- Eftersom det handlar om lite stökigare elever är det en fördel att lokalerna ligger en bit utanför staden. Det är dessutom ett stort hus med gott om utrymme för enskild undervisning, berättar Ingrid Christensen, vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Hon poängterar att saken ännu inte tagits upp i nämnden, men bekräftar att förhandlingar pågår. Ärendet togs också upp på miljö- och byggnadsnämndens septembermöte, och nämnden godkände att samlingslokalen används för undervisning.

IOGT-NTO:s verksamhet i Godtemplargården har under de senaste åren mattats av, och IOGT-NTO-logen i Gammalstorp hade tänkt att sälja huset eller överlåta det till bygden som hembygdsgård. Det skulle dock inneburit att IOGT-NTO helt utplånades från Gammalstorp, något distriktet ogärna ville se.

Satsning på ungdomar

Istället gjordes i våras en satsning på ungdomsverksamheten, och nu är förhoppningen att den kan leva vidare på Godtemplargården om kvällarna, samtidigt som kommunen hyr lokalerna för undervisning om dagarna.

- Vi vill gärna att Godtemplargården ska komma till användning. Vi ville göra en hembygdsgård av den, men vill kommunen hyra den är det bra. Huvudsaken är att den inte står tom, säger Astrid Jakobsson från Gammalstorps IOGT-NTO-loge.

Nikki Makkonen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.