1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nytt försvar för Östen Mandelholm

Kommundirektör Östen Mandelholms uppdrag som lokal banksordförande är varken förtroendeskadligt eller arbetshindrande.
Det anser en enig kommunstyrelse i Sölvesborg som till kammarrätten yttrat sig om Nils-Gunnar Bergs senaste överklagande i "sparbankssåpan".
Sölvesborg • Publicerad 10 april 2003
Kommundirektör Östen Mandelholm. Foto: Lars Olsson
Kommundirektör Östen Mandelholm. Foto: Lars OlssonFoto: 

Nils-Gunnar Berg, tandläkare och moderatpolitiker i Sölvesborg, driver sedan lång tid tillbaka en kamp huruvida det är lämpligt eller ej att kommundirektören Östen Mandelholm

tillåts vara lokal sparbanksordförande vid sidan av sin ordinarie syssla.

Ett kommunalt beslut överklagades av Berg till länsstyrelsen. Där fick han nej varpå han gick vidare till kammarrätten som för drygt en månad sedan beviljade Berg prövningstillstånd. Och inför avgörandet i denna rättsliga instans har Sölvesborgs kommun på nytt fått yttra sig.

Bisyssla

Kommunstyrelsen har nu, än en gång, gett klartecken till Mandelholms bisyssla.

Och i en kommentar till N-G Bergs påstående att "lag går före kommunalt självstyre" säger kommunalrådet Jens Åberg (s):

- Så är det självfallet inte. En domstol kan aldrig pröva ett politiskt beslut och det kommunala självstyret är ju grundlagsskyddat.

- Det N-G Berg förespråkar luktar ju diktatur lång väg. Och jag vill absolut inte ha det samhälle som Berg uppenbarligen förespråkar, poängterar Jens Åberg.

Kommunalrådet reagerar också på att Nils-Gunnar Berg i sitt senaste överklagande uppger att Mandelholms bisyssla är arbetshindrade.

Beslut

- För det första har Mandelholm ingen reglerad arbetstid varför bisysslan inte kan anses arbetshindrade och för det andra har Berg inte sagt ett ord om detta tidigare och då kan det inte heller bli aktuellt att pröva just denna fråga i kammarrätten, hävdar Jens Åberg.

När BLT på onsdagen pratade med N-G Berg vidhöll han sin uppfattning att Sölvesborgs kommunstyrelse i Mandeholmfallet hanterat Lagen om Offentlig Anställning (LOA) lagvidrigt samt att kommunen genom att grunda sina beslut på felaktiga och vilseledande uppgifter gått vid sidan om gällande lagar.

- Rådande lagar ska efterföljas av samtliga i det svenska samhället och i det här fallet strider kommunens beslut mot gällande lagar, hävdar Berg bestämt.

På frågan om han förespråkar diktatur svarar han:

- Det är ett påstående som får stå för Jens Åberg själv.

lars.ohlsson@blt.se

0456-788 42

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.