1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nybygge på gång i Valje

Om kommunens nya vision blir verklighet kan det innebära upp till ett hundratal nya lägenheter i Strandviksområdet i Valje.
Om allt går som planerat kan de första husen byggas våren 2006.
Sölvesborg • Publicerad 25 juni 2004
Foto: Pär-Magnus Ström Öppna landskap. Här i Strandviksområdet i Valje hoppas Bromölla kommun att framtidens Valjebor ska husera. Runt hundra nya lägenheter i småhus utgör det nya förslaget som är ute för yttrande.
Foto: Pär-Magnus Ström Öppna landskap. Här i Strandviksområdet i Valje hoppas Bromölla kommun att framtidens Valjebor ska husera. Runt hundra nya lägenheter i småhus utgör det nya förslaget som är ute för yttrande.Foto: 

Området som kommunen valt ut för nya bostadsbyggen ligger väster om husen, som i dag finns vid Östersjövägen i Strandviksområdet. I norr avgränsas området av Sölvesborgsvägen och i öster av stengärdsgårdar och skogsbryn. Söderut sträcker det sig en bit nedanför den lilla båthamnen öster om Östersjövägen.

Många hinder på vägen

Många hinder ska övervinnas innan det drar ihop sig till inflyttning. Först ska alla berörda, länsstyrelsen, grannar med flera, få tillfälle att säga sitt. Sedan ska förslaget finslipas till en detaljplan, som även den ska skärskådas.

Med tanke på områdets omfattning siktar man på att bygga i etapper. I ett första steg tror man att det kan vara lagom med 20 till 30 tomter. I vilken ände av området man ska börja återstår att se.

Gamla anor

En faktor som kan göra att man kan tvingas skjuta upp bygget är de fornlämningar som finns på området. I förslaget utesluts inte att länsstyrelsen kan komma att kräva arkeologiska utgrävningar.

Målsättningen är att husen ska uppföras genom ett ekologiskt byggande. Exempelvis ska kommunen undersöka möjligheterna att ansluta husen till fjärrvärmeledningen som går från Stora Enzo i Nymölla till Sölvesborg.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.