1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nya grannar ogillar bilskrot

Grannarnas klagomål på Mixi Bilskrots etablering i Agerum har fått företaget att titta på andra möjliga lokaliseringar, bland annat i Pukavik. Men även där är de närboende avogt inställda.
Sölvesborg • Publicerad 24 januari 2007
Foto: lars ohlsson Bilskrot. Här, på Brännelyckevägen i Pukavik, vill Mixi Bilskrot ha sin nya bildemontering. Herbert Johanssons bilskrot fanns tidigare på fastigheten, som de senaste åren använts till annan verksamhet. De närboende är oroliga över att en modern bilskrot ska bullra.
Foto: lars ohlsson Bilskrot. Här, på Brännelyckevägen i Pukavik, vill Mixi Bilskrot ha sin nya bildemontering. Herbert Johanssons bilskrot fanns tidigare på fastigheten, som de senaste åren använts till annan verksamhet. De närboende är oroliga över att en modern bilskrot ska bullra.Foto: 

Ett tiotal bybor har yttrat sig till Miljöförbundet Blekinge väst med anledning av företaget Mixi Bilskrots ansökan om att få ha bilskrot på Brännelyckevägen i Pukavik. Samtliga är negativt inställda till den nya grannen.

Oro för buller Främst oroar de sig för buller från skrotens truckar och pressar. Även trafiken till och från skroten skapar oro. Men Mixi Bilskrots ägare, Lars Thall, menar att de oroar sig i onödan.

- Ställer man sig 20 meter från pressen hörs den knappt. Alla är välkomna ner till vår press i Mjällby och lyssna, säger Lars Thall som också lovar att resa ett knappt tre meter högt plåtplank runt hela den nya bilskroten för att minimera buller och grannarnas insyn.

Större anläggning Sedan flera år tillbaka har Mixi en bilskrot i Mjällby som växt ur sin kostym. Därför flyttades delar av verksamheten för ett par år sedan till en större anläggning i Agerum.

Tanken var att hela Mjällbyskroten succesivt skulle flytta men eftersom de närboende överklagade bygglovet har bilpressningen blivit kvar i Mjällby.

Grannarna fick för en tid sedan rätt i kammarrätten och trots att Mixi överklagat till Regeringsrätten har företaget tvingats inse att Agerumsanläggningen kanske aldrig får de nödvändiga tillstånden. Därför köptes för en tid sedan Herbert Johanssons gamla bilskrot i Pukavik.

Men att en bilskrot en gång haft tillstånd är ingen garanti för att en ny bilskrot ska få tillstånd för samma typ av verksamhet på samma fastighet.

Skärpt lagstiftning Lagstiftningen har skärpts sedan Herbert Johansson startade sin skrotfirma på 50-talet och en nyetablering måste prövas enligt de nya lagarna.

Tiden för yttrande gick ut i måndags och det är nu upp till Miljöförbundet Blekinge västs politiska direktion att ta ställning till Mixis ansökan. Enligt handläggaren, miljöinspektör Andreas Jezek, kommer miljöförbundet att begära in en bullerutredning från Mixi innan ärendet behandlas av direktionen.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.