1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nya brandmän behövs

Det behövs nya deltidsbrandmän i Sölvesborg och Mjällby.På grund av avhopp av olika anledningar står räddningskåren snart utan reserver.
- En del tvingas jobba dubbla pass, säger Magnus Kärvhag, stf räddningschef i västra Blekinge.
Sölvesborg • Publicerad 23 oktober 2002

Räddningskåren har fyra grupper om sex deltidsbrandmän i varje i ett rullande schema i Sölvesborg. I Mjällby finns det likaså fyra grupper men med bara fem brandmän i varje.

Endast två reserver

Utöver dessa 44 brandmän finns det två reserver; en på vardera stället.

Under senhösten faller en av sölvesborgarna för pensionsstrecket vilket innebär att reserven går upp som ordinarie.

- Då har jag precis jämt skägg. Inte en enda reserv och det är olyckligt, säger ställföreträdande räddningschefen Magnus Kärvhag som dessutom är rekryteringsansvarig för Räddningstjänsten i Västra Blekinge.

Dubbla pass

- Det innebär dessutom att en del får köra dubbla pass.

Det anmärkningsvärda är att räddningskåren hade en rekryteringsdrive i våras som resulterade i fyra reserver. På grund av avhopp av olika anledningar samt pensioneringar har alla fyra gått in som ordinarie.

- Det såg gott ut i våras. Men nu har vi nytt rekryteringsbehov, påpekar Magnus Kärvhag.

Normalt rekryterar räddningskåren nytt folk vartannat år men nu pekar allt på ny rekrytering redan nästa år, alltså två år i rad.

Kärvhag berättar vidare att det mest är unga deltidsbrandmän som hoppar av. Några har fått jobb på annat håll medan andra kommit fram till att de värderar fritiden högre än att vilja vara deltidsbrandmän med jour var fjärde vecka.

- Det är bra att vi kan behålla de gamla uvarna, de står för kunnande och tradition. Men jag ser gärna att några tjejer söker när vi rekryterar nästa gång, säger Magnus Kärvhag.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.