1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ny teori om fågeldöden

Utredningen kring de många döda ormvråkar som påträffats i Ysane har nu lett till att en kycklinguppfödare i området riskerar att straffas med vite om han inte omedelbart upphör med att gräva ner döda kycklingar i en grop..
Sölvesborg • Publicerad 26 april 2002

Enligt Sölvesborgs miljöchef Göran Edvinsson är det ännu för tidigt att slå fast att det finns ett direkt samband mellan gropen där uppfödaren dumpat döda kycklingar och de många döda ormvråkar som de senaste två veckorna väckt stor uppmärksamhet.

Nergrävda kycklingar

När rapporterna om de döda ormvråkarna nådde miljökontoret var personalen inledningsvis avvaktande eftersom vilda fåglar ligger utanför kontorets tillsynsområde. Men när kommunens miljöpersonal fick tips om att en uppfödare i området haft som regel att gräva ner döda kycklingar i en grop i stället för att skicka dem till destruktion kom saken i ett annat läge, uppger Göran Edvinsson.

Olagligt

- Vi har genom besök på platsen kunnat konstatera att uppfödaren grävt ner döda kycklingar på ett sätt som inte är tillåtet, och det måste vi sätta stopp för, poängterar Edvinsson.

Kycklinggropen blir ett ärende när miljö- och byggnämnden om drygt två veckor har sitt majsammanträde. Allt pekar på att uppfödaren riskerar straffas med vite om han fortsätter sin förbjudna hantering.

- För oss är detta ett högaktuellt ärende. Men jag betonar att vi ännu inte ser någon direkt koppling mellan den otillåtna kycklinggropen och de döda ormvråkarna i Ysane, framhåller Göran Edvinsson.

Miljöchefen säger vidare att miljökontoret polisanmälde ärendet innan polisen förra fredagen fick en anonym anmälan.

I den senare är teorin att de döda rovfåglarna ätit kadaver efter sjuka kycklingar.

Enligt uppgifter till BLT på torsdagen har det påträffats 25 döda ormvråkar i Ysane de senaste två veckorna.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.