1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ny strid om friskola

Lagom till valspurten har en ny politisk strid om friskolan i Gammalstorps vara eller icke vara blossat upp. M-politikern Ingrid Christensen beklagar att ideologin får gå före barnens bästa.
Sölvesborg • Publicerad 1 september 2006
Foto: 

Skolverkets klartecken för den friskola Föreningen Levande Landsbygd vill starta i Gammalstorp ligger för avgörande i Regeringsrätten. Men den juridiska processen tar sin tid och nu har föreningen tvingats lämna in en ny ansökan eftersom den första tidsmässigt är på väg att gå ut.

Socialdemokraterna och vänster säger nej igen, medan de borgerliga partierna är av motsatt uppfattning.

Voteringen slutade 8-5 i s/v-favör efter det att en s-politiker gått in som vikarie för en saknad kristdemokrat.

- Inget nytt har tillkommit. Den nya ansökan är identisk med den tidigare och en friskola i Gammalstorp skulle kosta 1,9 miljoner per år. Det är pengar som inte finns i nämndens budget, säger Bengt Johnsson (s), avgående ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Föds fler barn Ingrid Christensen (m) anser att en friskola blir bra för kommunen och att elevunderlaget i kommunens norra delar ökat sedan frågan började diskuteras 2004. Det föds, påpekar hon, allt fler barn i de norra delarna.

- Titta som det blivit i Högtofta där allt fler barn trängs ihop. Där är miljön direkt dålig och allt beror på att det inte finns någon skola i Gammalstorp, säger Christensen.

- Det är sorgligt, beklagligt och skrämmande att den socialdemokratiska ideologin får styra, att den är viktigare än barnens hälsa, fortsätter den moderate skolpolitikern.

Har inga svar Några svar på var kommunen ska hämta de 1,9 miljoner kronor en friskola kostar har Christensen inte.

Hon anser att det är samtliga partiers skyldighet att lösa finansieringen och att den kommunala organisationen måste ses över.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.