1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nu stänger skolorna

Nu är samtliga skolor, fritidshem och förskolor i Sölvesborg förutom Furulundsskolan och Bokelundsskolan stängda för undervisning.
På grund av Kommunals strejk kan god hygienisk standard inte längre upprätthållas i skolorna, främst på toaletterna..
Sölvesborg • Publicerad 21 maj 2003

Beslutet att stänga skolorna, fritidshemmen och förskolorna i Sölvesborg resten av veckan fattades på tisdagsmorgonen av det lokala konfliktrådet, bestående av politiker och tjänstemän. Bakom beslutet ligger ett föreläggande från miljökontoret i vilket det slås fast att god hygienisk standard inte längre kan upprätthållas.

Kommunals medlemmar i Sölvesborg, däribland de som städar skolorna, strejkar för andra veckan i rad.

Däremot håller Bokelundsskolan öppet som vanligt då de köper städning av ett privat företag. Även gymnasieskolan Furulundsskolan kan hålla öppet trots att skolan ingår i miljökontorets föreläggande.

Men som eget gymnasieförbund har Furulundsskolan kunnat köpa in städning av toaletterna. Därmed räddas gymnasieundervisningen.

Sölvesborgs kommun sökte dispens hos Kommunal för särskolan. Men när beskedet dröjde på tisdagen fattade barn- och utbildningsnämndens ordförande Bengt Johnsson (s) beslutet att hålla även särskolan stängd resten av denna vecka.

- Jag kunde inte vänta hur länge som helst. Föräldrarna måste ha ett besked, kommenterar Johnsson.

Personalchefen Jan Garsén säger att den stora mängd lärare som berörs av den stängda undervisningen ska finnas tillgängliga. Respektive rektor berstämmer på vilket sätt .

Som det ser ut i dagsläget upphör Kommunals strejk i Sölvesborg vid midnatt natten till måndag. Det innebär att skolorna drar igång som vanligt på måndag morgon.

- Vi har diskuterat att skjuta öppnandet till tisdag. Men vi har skolplikten att tänka på så i stället sätter vi igång städningen och vaktmästeriet extra tidigt på måndag morgon, säger Jan Garsén.

Skolmaten kommer att serverar från och med onsdag.

lars.ohlsson@blt.se

0456-788 42

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.