1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nu är hon äntligen fri

Efter tio veckor hemma hos viltvårdaren Stefan Gabrielsson i Näsum återfick havsörnen Emelina friheten på söndagen.
Men frisläppandet var inte odramatiskt. Örnen bet Stefan Gabrielsson i såväl örat som armen.
Sölvesborg • Publicerad 22 april 2002

I slutet av januari påträffade en lantbrukare havsörnen fastklämd i skogen norr om Jämjö i östra Blekinge. Den mycket utmattade örnen hamnade den 6 februari hemma hos viltvårdaren Stefan Gabrielsson i Näsum.

- På grund av klämskadan fick örnen en inflammation i högervingen som det varit segt att komma till rätta med. Det har krävts rätt mycket medicinering, berättade Stefan Gabrielsson vid söndagens frisläppande i Tostebergatrakten, som lockade många nyfikna.

Döptes om

Å andra sidan blev familjen Gabrielsson under de tio veckorna fästa vid örnen som barnen Linnea, 11 år, och Pierre, 9 år, först döpte till Emil. När det gick upp för viltvårdaren att det troligen var en hona döptes hon om till Emelina.

Emelina har levt gott på kycklingar under tiden i Näsum och den kommande veckan ska det läggas ut fler kycklingar vid platsen för frisläppandet.

- Sedan drar hon troligen norrut, men nu är hon ringmärkt så kanske får vi någon gång reda på vart hon tagit vägen, framhöll Stefan Gabrielsson.

Flög tio meter

Medan Gabrielsson höll upp och visade Emilina för fotografer och nyfikna passade hon på att bita viltvårdaren i både örat och armen.

Hon flög tio meter efter frisläppandet, landade på åkern och såg ut att fråga sig var hon egentligen höll hus. Efter en stunds funderande lyfte hon och försvann.

- Ett helt normalt beteende för en otränad havsörn, summerade Stefan Gabrielsson.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.