1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nu är EU-valet igång - första rösterna lagda

Nu har EU-valet startat.
Klockan åtta i morse öppnade vallokalerna.
Paret Jonas och Christina Wikström var de första som röstande i Möllebackens valdistrikt i Sölvesborg.
Jonas och Christina Wikström var de första personerna som röstande i Möllebackens valdistrikt i Sölvesborg. Nu är EU-valet i Blekinge igång.
Foto: Peter Nyberg

Vädret är inte särskilt valvänligt denna söndag, då EU-valet är igång. Vid Möllebacksskolan regnade det ihärdigt medan vinden ven kring skyltarna där det stod vallokal på. Plus tio grader och gråväder ute, men inne i vallokalen i Möllebackens valdistrikt var stämningen god.

Redan sju minuter över klockan åtta klev Jonas och Christina Wikström in genom dörren till matsalen på Möllebacksskolan, där vallokalen för det distriktet är. De var de allra första som valde att lägga sina röster i det distriktet på valdagen.

– Det är viktigt att rösta i valet så man kan vara med och påverka, säger Jonas Wikström.

Här stoppar Pia Carlsson, ordförande i Möllebackens valdistrikt i Jonas Wikströms valkuvert i valurnan. Han var den förste personen som röstande i Möllebackens valdistrikt tätt följd av frun, Christina Wikström. Röstmottagare Marita Olofsson granskar så allt går rätt till.
Foto: Peter Nyberg

Han och frun Christina kom så tidigt för att de hade annat för sig resten av söndagen. Jonas Wickström tyckte att det verkade som att detta EU-valet hade engagerat mer och fått större uppmärksamhet i media än tidigare.

–Det är viktigare och viktigare att vara med och rösta, för att kunna påverka, säger Christina Wikström.

Strax innan klockan halv nio kom ytterligare ett par in för att rösta.

– För mig är miljön viktig. Det är den avgörande frågan. Det är otroligt viktigt att vara med och använda sin röst, säger Inger Gustavsson.

Pia Carlsson, ordförande i Möllebackens valdistrikt, kontrollräknar de 342 kuvert som brevbäraren lämnade in till vallokalen i Möllebacksskolans matsal vid klockan åtta i morse. Vice ordförande Gunilla Ekelund, tv och Marita Olofsson, röstmottagare, vid hennes sida.
Foto: Peter Nyberg

Pia Carlsson, som är ordförande i Möllebackens valdistrikt hade tillsammans med vice ordförande Gunilla Ekelund förberett öppnandet av vallokalen. På plats var också röstmottagarna Marita Olofsson och Göran Karlsson.

För Marita var det första EU-valet, men hon hade varit med vid valet i höstas. Göran har klarat av ett EU-val och tre vanliga val.

Pia Carlsson, tv, ordförande i Möllebackens valdistrikt med vice ordförande Gunilla Ekelund. De turas om att vara på plats i vallokalen i tretimmarspass mellan klockan åtta på morgonen och 21 på kvällen. Därefter ska de vara med och räkna alla rösterna tillsammans med de övriga röstmottagare.
Foto: Peter Nyberg

Nu gjorde de sig alla redo för en lång valdag, denna söndag som även är Mors dag. På plats i stadshuset hade de valnämnden och tjänstemän om det skulle uppstå några oklarheter under dagen.

Vallokalen i i Möllebackens valdistrikt, matsalen till Möllebacksskolan.
Foto: Peter Nyberg
Hjärtligt god proviant till valarbetare.
Foto: Peter Nyberg

Läs mer

Antagningen

Listan komplett: Här är alla som kom in på gymnasiet i Blekinge

Se vem som kom in på vilken linje

Ronneby

Bygg: Bostäder kan byggas vid skärgårdspärla

Planer på omkring 15 marklägenheter

Olofström

Larm om brinnande lastbil - bromsar överhettade

SOS larmades 10.21

Sölvesborg

Dubbla inbrott: Välte kassaskåp och krossade fönster

Stödboende och skola drabbade

Nyheter

Olycka: Motorcykel i dike

Person skadad men vid medvetandet.

Sport

FKK åkte på en ny smäll

Fast det fanns positiva bitar: ”Ett fall framåt”