1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Norje skola har fixat egen isbana

Eleverna efterfrågade en isbana på skolgården.
Då anlade vaktmästaren Christer Olsson tillsammans med elevernas föräldrar en egen – med hjälp av en vattenslang.
Sölvesborg • Publicerad 29 januari 2013
Många skridskosugna. Den egenanlagda isbanan på skolans innebandyplan är ett populärt tillhåll för eleverna på rasterna.
Många skridskosugna. Den egenanlagda isbanan på skolans innebandyplan är ett populärt tillhåll för eleverna på rasterna.Foto: 
Foto: Bo Åkesson
Fritidsnöje. Ebba Turesson som går i tvåan tycker att det är roligt att åka skridskor på rasterna.
Fritidsnöje. Ebba Turesson som går i tvåan tycker att det är roligt att åka skridskor på rasterna.Foto: 
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: 
Foto: Bo Åkesson

Påpälsade elever i färg­glada kläder svischar förbi, några på vingliga ben och andra på mer stadiga.

Det är numera en vanlig syn på Norje skolas innebandyplan, där barnen vanligtvis spelar just innebandy eller basket.

Planen har nu nämligen fått ett lager med is och därmed förvandlats till en isrink.

Det var efter önskemål från både barn och föräldrar som skolans föräldraråd beslutade att anlägga en isbana på skolgården. Uppgiften föll då på skolans vaktmästare Christer Olsson tillsammans med elevernas föräldrar, som tog hjälp av en vanlig vatten­slang.

–Jag hade ingen aning om hur jag skulle göra så jag ringde till Hörby skola, för de brukar ha en isbana, och frågade hur de brukar göra. De sa att de brukade spola med en vattenslang i olika ­omgångar, säger Christer och fortsätter.

–Man fick spola ett lager och sedan låta det frysa och sedan spola ytterligare ett lager och så vidare. Vi började i tisdags förra veckan och kunde öppna i fredags morse så det tog tre dagar, fortsätter han.

Christer uppskattar att han själv har lagt ner omkring 20 timmar på banan. Sedan har även föräldrarna vattnat och skrapat ­banan kvällstid.

–Det har varit en del jobb, men det är så kul när eleverna uppskattar det. De blev lite ledsna i fredags när avspärrningarna fortfarande var kvar tidigt på morgonen, men sedan när jag tog bort dem till rasten så blev de glada och var ute där med en gång, säger Christer Olsson.

En av eleverna som brukar passa på att åka skridskor på rasterna är Ebba Turesson som går i tvåan på Norje skola.

–Det är roligt för man kan göra så roliga saker på isen. Jag hoppas att de kommer att ha det i fortsättningen också, säger hon.

Christer säger att det förmodligen kommer att bli en tradition med en isbana på skolan. Dock har han ett villkor.

–Först ska jag skaffa en brandslangskoppling så att man får ut en större mängd vatten på en gång, säger han och skrattar.

Sarah Rätzer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.