1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nej till friskoleförslaget

Redan i våras flaggade politikerna för att de inte är intresserade av några friskolor i Gammalstorp och Nogersund. Därför kom barn- och utbildningsnämndens avslag inte som någon överraskning för friskoleentusiasterna.
Sölvesborg • Publicerad 25 juni 2004
Foto: Kristian Pedersen Ingen skola i Gammalstorp. Barn- och utbildningsnämnden avråder som väntat kommunstyrelsen från att ställa sig positiv till friskola i Gammalstorp och Nogersund.
Foto: Kristian Pedersen Ingen skola i Gammalstorp. Barn- och utbildningsnämnden avråder som väntat kommunstyrelsen från att ställa sig positiv till friskola i Gammalstorp och Nogersund.Foto: 

Frågan, som behandlades i nämndens möte i onsdags, gällde vilket yttrande som kommunstyrelsen ska föreslås skicka till Skolverket.

Skolverkets beslut

Det är Skolverket som i slutändan avgör om skolorna i Gammalstorp och Nogersund ska leva vidare som friskolor.

Nämndens ordförande Bengt Johnsson tycker att det skulle vara märkligt om skolverket går emot ett kommunalt beslut om förändringar baserade på minskande elevantal och svag ekonomi.

Debatten var mest påtaglig när det gällde Gammalstorp. Frågan gick till votering och beslutet drevs igenom med en rösts marginal. Den borgerliga gruppen i nämnden lade fram ett tilläggsyttrande i vilket den anser att det var fel att lägga ner skolan.

Politikerna oense

- Eftersom vi tagit det beslutet får vi ta till oss ansökan på ett positivt sätt, säger Inger Christensen (m).

Det finansiella menar hon att man bör lösa först efter det att skolverket fattat sitt beslut.

- Det ska gå att lösa. Andra kommuner, som Karlshamn, kan lösa det och då kan vi också, säger hon.

Vissa idéer har redan gruppen diskuterat igenom. Bland annat vill den ha en flexibel personallösning inom förskoleverksamheten, det vill säga att man anpassar personalstyrkan efter elevantalet. Dessutom anser gruppen att en del höga lokalkostnader bör ses över.

Bengt Johnsson menar att friskolor ska startas på pedagogiska grunder och inte ekonomiska eller politiska.

I full drift skulle friskolor i Nogersund och Gammalstorp kosta kommunen 3,5 miljoner kronor om året. Senast den 15 september vill Skolverket veta kommunstyrelsens ståndpunkt i frågan. Det återstår att se om de går på nämndens linje.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.