1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nedläggning som vållade reaktioner

Sölvesborg • Publicerad 31 januari 2007

Våren 2004 stängde kommunen sin skola i Gammalstorp och sedan dess har ortens barn bussats till skolan i Högtofta.

Besparingskrav låg bakom beslutet, som vållade kraftiga reaktioner. Ur protesterna föddes föreningen Levande Landsbygd som ansökte om Skolverkets tillstånd att starta friskola i Gammalstorp, som ersättning för den nedlagda kommunala skolan.

Skolverket sa ja men kommunen, som är skyldig att ge bidrag till friskolan överklagade. Politikerna menade att om kommunen lägger ner en skola som den inte har råd med är det orimligt av Skolverket att ge tillstånd för en ny friskola på samma ort.

Både länsrätt och kammarätt har gett Levande Landsbygd rätt men kommunen har drivit ärendet vidare till Regeringsrätten, som inte fattat beslut än.

Eftersom tillståndet under resans gång blivit för gammalt skickade Levande landsbygd in en ny ansökan förra året, och det är den som Skolverket nu sagt ja till.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.