1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Naturreservat ska blidka miljövänner

Strandskyddet måste upphävas för att Område Nordväst, nästa villaområde i Valjeviken, ska kunna inrättas.
Samtidigt finns ett förslag om att bilda ett kommunalt naturreservat i anslutning till bostadsområdet, vilket skulle kunna blidka miljövänner och andra kritiker som ogillar att strandskyddet försvinner.
Sölvesborg • Publicerad 10 maj 2003

Miljö- och byggnämnden har fått i uppdrag att ta fram ett förslag till detaljplan för delar av Sölvesborg 3:1 i Valjeviken, där det nya bostadsområdet med tolv villor planeras.

Eftersom strandskydd råder på delar av området, kommer kommunstyrelsen sannolikt efter nästa veckas sammanträde att ansöka om att detta upphävs.

Redan tidigare har länsstyrelsen gått med på att upphäva strandskyddet i det planerade villaområdet i närheten, Område Sydväst, men detta beslut ledde till hård kritik. Upphävandet överklagades till regeringen av två stugföreningar i området, och även Naturskyddsföreningen och andra miljövänner ogillade att strandskyddet återkallades i ett område med nyckelbiotop och andra stora naturvärden.

Kommunalt reservat

Möjligen kan kritik av det slaget undvikas när det gäller Område Nordväst, för samtidigt som kommunstyrelsen ska behandla strandskyddsfrågan, ska den också besluta om huruvida arbetet med att bilda ett kommunalt naturreservat i samma område kan påbörjas.

Tanken är då att det nyckelbiotopsklassade området, ungefär 1,2 hektar och eventuellt lite grönområden i anslutning till detta görs till naturreservat, och att bostadshusen placeras omkring den skyddade delen.

Inte fullt skydd

Men någon medveten strategi för att undvika överklaganden och kritik är det inte, menar tf kommunekolog Jonas Engzell, som arbetat med förslaget.

- Det här är ett sätt att skydda naturvärdena som finns i området, värden som vi inte visste fanns förrän vi började undersöka området. Strandskyddet ger inget fullgott skydd, men på det här sättet kan man däremot kombinera en god boendemiljö med bevarandet av nyckelbiotopen.

- Dessutom är det ju fortfarande möjligt att ett eventuellt upphävande av strandskyddet överklagas om någon överhuvudtaget inte vill ha någon bebyggelse i området, säger Jonas Engzell.

Om förslaget godtas, innebär det att Sölvesborgs första kommunala naturreservat kan invigas när detaljplanen över Område Nordväst vinner laga kraft. Ärendet tas upp i kommunstyrelsen på tisdag.

Fotnot: En nyckelbiotop är en någorlunda enhetlig och avgränsningsbar livsmiljö med avgörande betydelse för hotade och missgynnade växtarter.

nikki.makkonen@blt.se

0456-788 43

Nikki Makkonen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.