1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

"Någon måste ju våga"

- Allting har minst två sidor och visst kan det verka löjligt med ett ensidigt torskfiskestopp och tanken på att utländska fiskare tar upp torsken. Men ett stopp kan också ge en viktig signal till andra länder.
Det säger Ingrid Roth, ensam miljöpartipolitiker i kommunfullmäktige, apropå det kontroversiella aviserade torskfiskestoppet.
Sölvesborg • Publicerad 9 oktober 2002

Häromdagen tog den ledande miljöpartipolitikern i fiskekommunen Simrishamn avstånd från sitt partis förslag och i Sölvesborg har socialdemokratiska politiker raskt fjärmat sig från såväl torskfiskestoppet som flera gånger från kongressbeslutet att förbjuda pälsdjursuppfödning. Ingrid Roth ser emellertid både för- och nackdelar med sitt partis förslag om ett ensidigt torskfiskestopp.

"Visst är det svårsmält"

Bortsett från det svårsmälta i situationen att svenska fiskare står på land och näst intill ser på när kollegor från andra länder tar deras fångst så menar hon att det finns en klar poäng med ett svenskt stopp. Det kan nämligen göra att andra länder får upp ögonen för läget i Östersjön.

- Och någon måste ju våga, säger Ingrid Roth.

Samtidigt förstår hon fiskarnas reaktion av vanmakt och ilska.

- Fast å andra sidan är ju det enda man kan vara säker på att det blir förändringar, ständigt och i alla avseenden. Jag vet inte hur mycket torsk det finns i Östersjön för det är ju olika uppgifter var dag, men jag vet att vi ständigt lever med förändringar och att den som är flexibel och nytänkande alltid klarar sig.

Satsa på turismen

Roth ifrågasätter till exempel om man kan kräva att Listerlandet alltid måste ha samma näringslivsstruktur som i dag.

- Vi kanske borde satsa mycket mer på turism, säger hon och berättar om om en kontakt i tyska Lüneburg som vill arrangera fiskeresor till Sölvesborg.

- Vore vi duktiga i Sölvesborg skulle vi kunna ha en turistsäsong som varade halva året.

Yngve Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.