1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Mystik kring sjuka elever

Minst 30 elever på Furulundsskolan insjuknade hastigt med magsmärtor och kräkningar förra veckan.
Många föräldrar tror att eleverna matförgiftades.
Rektor Olle Sterner och Göran Edvinsson, miljöchef, vill nu lugna elever och anhöriga.
- Det finns inga tecken på att ungdomarna blev sjuka av maten.
Sölvesborg • Publicerad 3 juni 2004
Foto: YNGVE ANDERSSON Sjuka elever. Ett 30-tal elever insjuknade förra veckan av någon mystisk anledning. Föräldrar till eleverna tror på matförgiftning men prover visar att det inte berodde på maten.
Foto: YNGVE ANDERSSON Sjuka elever. Ett 30-tal elever insjuknade förra veckan av någon mystisk anledning. Föräldrar till eleverna tror på matförgiftning men prover visar att det inte berodde på maten.Foto: 

Det var i onsdags förra veckan som ett 30-tal elever kom hem med svåra magsmärtor efter en vanlig skoldag på Furulundsskolan. En pappa till en av de drabbade eleverna säger att det utan tvivel handlade om matförgiftning.

Hittade toxin

- Jag har pratat med flera föräldrar och en hade en pojke som togs om hand på Blekingesjukhuset i Karlshamn. Undersökningar visade att det fanns toxin i pojkens urin, ett tecken på matförgiftning.

Hans dotter drabbades också av plötsliga magsmärtor och kräkningar. Hon fördes till sjukhuset i Kristianstad.

- Där menade man att det var magkatarr och jag vill inte anklaga någon, men däremot tycker jag att det är konstigt att ingen har gått till botten med det faktum att 30 elever insjuknade i samma symptom samma kväll, säger pappan.

Inte köttbullarnas fel

Redan dagen efter undersökte skolledningen och miljökontoret varför så ungdomar blev sjuka. Och det berodde inte på köttbullarna som serverades på lunchen.

- Vi tog prover på maten och ingenting tyder på att eleverna blev matförgiftade. Det var för övrigt inte fler sjuka på torsdagen än under en normal dag på skolan och dessutom insjuknade flera som inte ens var i skolan på onsdagen, säger Göran Edvindsson, miljöchef.

Rektor Olle Sterner berättar att telefonerna gick varma den aktuella natten och att skolledningen genast tog larmet på allvar. Flera av hans egna elever insjuknade hastigt på onsdagskvällen. Några mitt under en teaterföreställning.

Hoppas på svar

- Det finns inga indikationer på att det var skolmaten som gjorde eleverna sjuka. Kanske var det en variant av vinterkräksjukan. Skolledningen har informerat smittskyddsenheten på Karlskronasjukhuset och kanske får vi så småningom svar på vad som hände, säger Olle Sterner.

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.