1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Museum vill att lyftkranen ska bevaras

Nu höjs röster mot nedmonteringen och skrotningen av "Brödtjuven" i innerhamnen.
Sjöfartshistoriska Museet i Stockholm vill att lyftkranen bevaras som ett minne och en symbol över Sölvesborg som sjöfartsstad.
Sölvesborg • Publicerad 25 april 2003

Christer Skoog är ordförande i nybildade Varvshistoriska föreningen i Sölvesborg och han berättat att han blivit kontaktad av intendent Hans Lennart Olsson vid Sjöfartshistoriska Museet i huvudstaden.

- Han hade läst en artikel i BLT i början av april som berättade att "Brödtjuven" gjort sitt sista lyft och nu ska nedmonteras och skrotas, säger Skoog.

En symbol

- Olsson vill att vi i vår förening undersöker möjligheterna att rädda lyftkranen åt eftervärlden. Han hävdar att den gamla kranen är en symbol över Sölvesborg som sjöfartsstad, fortsätter Skoog.

1938 kom "Brödtjuven" från Tyskland och monterades upp på kaj i Sölvesborg.

Därmed blev ett 30-tal hamnarbetare överflödiga, de gick hem i stor bitterhet över kranen som berövade dem deras bröd. Sedan dess har kranen alltid hetat "Brödtjuven".

Oklart vilka möjligheter

Vilka möjligheter Varvshistoriska föreningen har att rädda kranen från den nedmontering och skrotning som är planerad senare i vår är oklart.

Christer Skoog befarar att en sådan räddning med efterföljande renovering kostar mycket pengar, något föreningen inte har mycket av.

- Det är roligt att "Brödtjuven" uppmärksammas och tydligen finns det en liknande kran bevarad i Hammarbyhamnen i Stockholm. "Brödtjuven" skulle i så fall bli nummer två, påpekar Christer Skoog.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.