1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Motsättningar bakom anmälan

Det kan dröja innan utredningen kring det misstänkta fallet av vanvård på Slottsgården är färdig.
Handläggningstiderna på socialstyrelsen och på Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) kan ibland vara långa, trots att kommunen själv är angelägen om en snabb utredning.
Sölvesborg • Publicerad 16 oktober 2001

Den anmälan mot Slottsgården som gjordes i början av oktober, gällande vanvård, tas på stort allvar av de ansvariga på kommunen och på Slottsgården. Förhoppningen är att en skyndsam handläggning görs, för att Slottsgården ska bli rentvådd.

- Vi vet att vi bedriver en god omsorg i kommunen, och beskyllningarna i anmälan är helt främmande för oss, säger Jonny Larsson, omsorgsansvarig.

På onsdag ska omsorgsnämnden och ansvarig personal ha en uppföljningsträff för att summera det som hänt och diskutera hur man ska gå vidare.

Stor utredning

Eftersom utredningen som väntar omfattar både Slottsgården, primärvården i Sölvesborg och lasarettet i Karlshamn, tror Jonny Larsson att det kan ta tid innan den är färdig.

- Tyvärr är det så inom stora organisationer som socialstyrelsen och HSAN att saker som den här kan ta tid. Men vi ligger på dem. Vi hoppas att vi så fort som möjligt kan få belagt genom en objektiv utredning att beskyllningen är ogrundad.

Svårt att samarbeta

Läkaren som gjorde anmälan hänvisar till sekretesslagen och vill själv inte kommentera den.

En anonym källa BLT talat med säger dock att det förekommit motsättningar mellan läkaren och Slottsgårdens personal, vilket också bekräftas av anmälan.

Läkaren skriver bland annat att det varit "svårt att uppnå ett fungerande samarbete" och att han på grund av "visad ovilja från personalens sida" varit tvungen att övergå till skriftlig kommunikation, något BLT:s källa beskriver som ett "evigt faxande som frustrerat personalen".

Av anmälan framgår också att läkaren träffade sin patient ytterst sällan, och främst skötte sina ordinationer skriftligen och per telefon.

Tre anmälningar

Läkaren som gjorde anmälan har själv blivit anmäld till HSAN tre gånger sedan 1996, bland annat för felbehandling och feldiagnostisering. Han har dock aldrig blivit fälld.

Nikki Makkonen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.