1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Mjällbyfabriken hotad när Valeo ska banta

Det är marknaden och lönsamheten som avgör om Valeos fabrik i Mjällby blir kvar.
Det säger Jean-Francois Cachera, vice vd för Valeos svenska verksamhet.
Sölvesborg • Publicerad 23 oktober 2001

Tolv fabriker i Europa ska läggas ner

I helgen meddelade den franska bildelstillverkarens högsta ledning att tolv fabriker i Europa ska läggas ner. Ännu finns det dock inga beslut om vilka fabriker det blir, när fabrikerna ska avvecklas, eller ens när ett slutgiltigt beslut kommer att tas, berättar Jean-Francois Cachera.

Beror på marknaden

- Det beror helt på marknaden. Självklart finns det en teoretisk möjlighet att fabriken här läggs ner, men ingen kan säga något om det än. Som marknaden ser ut nu är det väldigt svårt att planera.

Jean-Francois Cachera konstaterar ändå att den svenska kronans svaga ställning innebär ett handikapp för just Mjällbyfabriken. Kronans nedgång i jämförelse med den amerikanska dollarn innebär naturligtvis förluster för Valeos verksamhet i Sverige.

Öka lönsamheten

- Mjällbyfabriken måste bli mer lönsam. Sannolikt blir det de tolv minst lönsamma fabrikerna som läggs ner, och alltså måste vi se till att öka lönsamheten. Men det är något vi jobbar på nu, säger Jean-Francois Cachera.

Stormigt företag

Valeo i Mjällby har runt 600 anställda. Oroligheterna har varit många, och på bara sex år har åtta olika personer suttit på vd-posten för Valeos svenska verksamhet. Internationellt har det också stormat en hel del kring företaget, och enligt Jean-Francois Cachera har Valeo under år 2001 slagit igen eller sålt sammanlagt 23 anläggningar.

Nikki Makkonen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.