1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Minkfarmare lugna igen

Inför de senaste skinnauktionerna i Köpenhamn och Finland fruktade minkuppfödarna att priserna skulle rasa på grund av kriget i Irak.
- Det visade sig vara obefogade farhågor, tack och lov, säger Peter Jeppsson, vd för Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund.
Sölvesborg • Publicerad 24 april 2003
Foto: Bo Åkesson Glad igen. Peter Jeppsson, vd för landets pälsdjursuppfödare, kan konstatera att oron som fanns i näringen med anledning av kriget i Irak var obefogad. Skinnpriserna höll sig, trots osäkerheten i världen, väl uppe på auktionerna i både Finland och Köpenhamn.
Foto: Bo Åkesson Glad igen. Peter Jeppsson, vd för landets pälsdjursuppfödare, kan konstatera att oron som fanns i näringen med anledning av kriget i Irak var obefogad. Skinnpriserna höll sig, trots osäkerheten i världen, väl uppe på auktionerna i både Finland och Köpenhamn.Foto: 

Det var med stor oro representanter för pälsdjursuppfödningen på Lister åkte iväg till skinnauktionerna i Finland och Köpenhamn i början av april.

De fick visserligen se skinnpriserna sjunka något, mellan tre och fem procent jämfört med föregående auktioner. Men det blev inte det befarade prisraset på grund av kriget i Irak som många räknar med och priserna håller sig ännu på en historiskt sett hög nivå.

- Uppfödarna är nöjda med priserna, slår SPR:s vd Peter Jeppsson fast. Och den marginella prissänkningen är ett resultat av USA-dollarns fall.

Lika glädjande var att i stort sett alla skinn som fanns i lager såldes.

Det visar att det internationella intresset för Listers minkskinn är stort.

Bra signaler

- Den goda försäljningen ger mycket bra signaler inför hösten. Lagrade skinn innebär normalt lägre priser, men nu börjar man på noll med nya skinn och det är näringens absolut bästa utgångspunkt, fortsätter Jeppsson.

Nu återstår bara drygt fem månader innan utredaren Eva Eriksson ska överlämna sin mycket emotsedda utredning om minkuppfödningens framtid i Sverige till regeringen.

Facit dröjer

Men tro inte att näringen sitter sysslolös i avvaktan på detta. Peter Jeppsson berättar att de vid de fyra senaste auktionerna i Köpenhamn haft riksdagspolitiker med sig för att visa näringen i sin helhet och inte bara hur det ser ut på enskilda farmer. Det rör sig om socialdemokrater, moderater, folkpartister och kristdemokrater.

- Det har känts bra, fast facit på detta dröjer det innan vi ser, säger Peter Jeppsson.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.