1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Sölvesborgs arbetarekommuns ombud på den socialdemokratiska partikongressen, Peter Jeppsson, lyckades inte få sina partikamrater att tänka om i minkfrågan.
Men trots nederlaget tror han att näringen har en framtid.
Sölvesborg • Publicerad 2 november 2005
BLT den 18 oktober 2005.
BLT den 18 oktober 2005.Foto: 

Vid tresnåret i går morse beslutade Socialdemokraternas partikongress att avslå Sölvesborgs arbetarekommuns motion om den framtida pälsdjursuppfödningen i Sverige.

Förutom kongressombud Peter Jeppsson, arbetarekommunens ordförande, har även kommunstyrelsens ordförande, Jens Åberg, och riksdagsledamot Christer Skoog skrivit under motionen. Tillsammans ville de att partiet skulle låta pälsdjursfrågan vila tills dess att EU kommer med gemensamma direktiv för sina medlemsländer.

Men efter votering stod det klart att endast 113 ombud stödde motionen medan 203 menade att Sverige kan fatta sina egna beslut utan EU.

-Vi nådde inte ända fram, konstaterar Peter Jeppsson.

Avveckla successivt

Socialdemokraternas officiella linje är att pälsdjursnäringen successivt ska avvecklas. Regeringen har sedan dess försökt fullfölja ambitionen genom att föreslå en lag som blir så svår att efterleva att den innebär döddstöten för pälsnäringen.

Kritik mot lagförslag

BLT kunde i förra veckan berätta om förslaget som fått hård kritik, och Peter Jeppsson tror att det blir svårt för regeringen att driva igenom lagförslaget.

De borgerliga partierna har förklarat att de står på pälsnäringens sida och om dessutom ett antal socialdemokratiska riksdagsledamöter går emot sin regering kommer förslaget att förkastas. Det är denna spricka, som också kunde skönjas i kongressomröstningen, som Peter Jeppsson nu hoppas på.

-Partiet är fortfarande djupt splittrat i frågan. Det går inte att komma ifrån, säger han.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.