1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kriget i Irak, höstens folkomröstning om EMU-anslutning samt Kommunals pågående strejk stod i centrum när Metalls förbundsordförande Göran Johnsson förstamajtalade i Sölvesborg.
- Kommunals lönekrav för personal inom vård och omsorg är befogade, slog Johnsson fast..
Sölvesborg • Publicerad 2 maj 2003
Foto: Lena Ehring "Vet hut direktörer." Metallbasen Göran Johnsson betonade i sitt tal i Sölvesborg att Kommunals lönekrav för personal inom vård och omsorg är befogade.
Foto: Lena Ehring "Vet hut direktörer." Metallbasen Göran Johnsson betonade i sitt tal i Sölvesborg att Kommunals lönekrav för personal inom vård och omsorg är befogade.Foto: 

Demonstrationståget i Sölvesborg, med riksdagsman Christer Skoog främst i ledet med flaggan, lockade 145 deltagare på torsdagsförmiddagen. Vid Stortorget anslöt ännu fler partivänner och Olle Olsson, 1 maj-ansvarig, sade sig vara nöjd och belåten.

Efter en appell om hela världens fred av LO:s Ewonne Månsson och sång av elever från musikskolan samt Davids trollerikonster tog Metalls förbundsordförande Göran Johnsson plats i talarstolen.

Han höll ett långt men engagerat tal och en av punkterna handlade om Kommunals pågående strejk.

"Vet hut direktörer"

- Det är bara att konstatera att många anställda inom kvinnodominerande arbeten har alldeles för dåligt betalt. Och det är inte Kommunals löneanspråk som hotar den svenska ekonomin, utan det är direktörernas otroliga löner och bonusar, sa Johnsson och fick dagens längsta applåd.

- Det jag vill säga till direktörerna är: Vet hut!

Tror inte på lång konflikt

Efter talet sa Göran Johnsson till BLT att Metall ännu inte fått någon förfrågan från Kommunal om sympatiåtgärder. Han tror dock inte att konflikten blir så utdragen.

- Kommunals lönekrav för dem som jobbar inom vård och omsorg är inte för högt. Därmed inte sagt att alla inom Kommunal ska ha drygt fem procents lönehöjning, kommenterade Göran Johnsson.

När det gäller höstens folkomröstning om en svensk EMU-anslutning och införandet av euro som valuta säger Johnsson ja. Han hävdar dessutom att en majoritet inom socialdemokratin är för EMU-anslutning.

Kämpa för demokratin

Ett genomgående tema i Metallbasens tal var att inte ge upp kampen för fred, frihet och demokrati.

- Med kriget i Irak i färskt minne konstaterar jag att krig, våld och vapen är ett primitivt och uråldrigt sätt att lösa konflikter. Och det känns fel när stormakter som USA och Storbritannien tar till makten utan FN:s stöd, hävdade Johnsson.

- Nu återstår det för president Bush att vinna kriget mot fattigdomen i USA, mot dödsstraffet men också att stoppa övervåldet i Mellanöstern, fortsatte han.

Göran Johnsson hoppas också att människor från andra länder som sökt sig till Sverige ska få en chans på arbetsmarknaden, något Metall jobbar aktivt för. Hans förhoppning är också att alla främlingsfientliga krafter ska kastas ut från beslutande församlingar vid nästa val, om tre år.

Regeringens förslag att komma till rätta med ohälsan fick underkänt. Där ingår bland annat förslaget att arbetsgivaren ska betala en längre sjukperiod.

- Det duger inte, var Göran Johnssons dom.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.