1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Många slarvar med bältet

Många Sölvesborgare undrade i går varför två herrar stod och räknade bilar vid Hästtorget.
Sölvesborg • Publicerad 21 april 2005
Vårtecken. Varje vår och höst genomför NTF en räkning av bilbälten. I går var det dags för vårräkningen och Tonny Nyborg ägnade två timmar åt att spana efter bilbälte i ljuskorsningen vid Hästtorget. För arbetet får Tonny Nyborgs PRO-förening en symbolisk ersättning. Foto: Niklas Jersblad
Vårtecken. Varje vår och höst genomför NTF en räkning av bilbälten. I går var det dags för vårräkningen och Tonny Nyborg ägnade två timmar åt att spana efter bilbälte i ljuskorsningen vid Hästtorget. För arbetet får Tonny Nyborgs PRO-förening en symbolisk ersättning. Foto: Niklas JersbladFoto: Niklas Jersblad

Det visade sig vara en av NTF:s två årliga bilbältesräkningar, och som vanligt konstaterade räknarna att det slarvas friskt.

Tonny Nyborg var en av dem som i går ägnade två timmar åt att räkna bilbältessmitare i centrala Sölvesborg. Liknande inventeringar genomfördes även i länets övriga kommuner på initiativ av Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande.

-Det slarvas en hel del, säger Tonny Nyborg och sätter ett nytt streck i kolumnen för "saknar bilbälte".

Han berättar att slarvet är värst inne i städerna eftersom många tror att de låga hastigheterna gör bälte onödigt. Men enligt NTF:s undersökningar räcker det med att man kör fortare än 7 kilometer i timmen för att man ska få skador vid en kollision, och en krock i 50 kilometer i timmen motsvarar ett fall från tredje våningen.

NTF har gjort inventeringar på samma plats varje år sedan 1995, och efter gårdagens räkning ska siffrorna analyseras och ligga till grund för riktade informationskampanjer till de kommuner där det slarvas mest.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.