Många lokala förlorare
Som BLT berättade i gårdagens tidning är det enligt jordbruksministern Margareta Winberg (s) inte längre försvarbart att tillåta svensk pälsdjursuppfödning. Winberg kan inte förstå varför man ska klä sig i pälskläder när det finns tyg.
Ett förbud, som s-kongressen ska ta ställning till i början av november, kommer att slå mycket, mycket hårt mot Lister där en stor del av landets minkfarmare är koncentrerade.
Men även andra näringar drabbas.
Lagerbergs kycklingslakteri i Norje levererar varje år flera tusen ton kycklingprodukter till minkfoderfabriken i Mjällby. Nu får Lagerbergs betalt för produkterna, I annat fall tvingas de själva betala för att bli av med det.
Får skickas utomlands
- Försvinner foderfabriken betyder det mycket för oss. Vi har i dagsläget ingen lösning på problemet, kommenterar marknadschefen Bengt-Göran Johansson.
Lagerbergs lämnar inälvor samt fötter och huvud från kycklingar till foderfabriken. Försvinner den möjligheten måste kycklingdelarna förstöras på annat vis, eventuellt i utlandet enligt B-G Johansson.
En annan stor förlorare kan trävaruhandlaren Urban Petersson på Mjällby Trä och Bygg bli. Petersson berättar att han genom åren levererat mycket till minkfarmarna, exempelvis takstolar till minkboxar men också material till de nya och större burar som myndigheterna för några år sedan krävde.
Fiskrens från Nogersund
- En nedläggningen av näringen blir ett hårt slag, inte bara för mig utan för många småföretagare på Lister. Det är obegripligt att storstadsfolk kommer med så här dumma förslag, säger Urban Petersson.
Runt 3 000 ton fiskrens kommer varje år från Nordqvists Fiskexport i Nogersund till foderfabriken i Mjällby för att utgöra en viktig ingrediens i minkfodret.
Enligt företagets vd, Peter Nordqvist, har den korta transportvägen varit bra. Dock tror Nordqvist att han, om minkuppfödningen förbjuds, kan bli av med sitt fiskrens på annat håll.
Omskakad näring
Sven Oscarsson är ordförande i Foderköket och berättar att företaget har ett tiotal anställda. Han säger vidare att jordbruksministerns besked skakat om hela näringen.
Totalt tar den svenska pälsuppfödningen årligen hand om 18 000 ton kycklingbiprodukter, 15 000 ton fiskrens samt 9 000 ton slaktbiprodukter.