1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Mandelholm ljög för KS

Ryktena om Östen Mandelholms hastiga avgång fick i går kommunalråd Jens Åberg (s) att lägga en del nya kort på bordet.
Sölvesborg • Publicerad 30 april 2005
Avslutat samarbete. I tolv år arbetade kommunalråd Jens Åberg och kommundirektör Östen Mandelholm vägg i vägg på kommunledningskontoret. Förra veckan erkände Mandelholm att han ljugit för Åberg och kommunstyrelsen och därför ombads han lämna in sin avskedsansökan. Foto: CHARLOTTE NILSSON
Avslutat samarbete. I tolv år arbetade kommunalråd Jens Åberg och kommundirektör Östen Mandelholm vägg i vägg på kommunledningskontoret. Förra veckan erkände Mandelholm att han ljugit för Åberg och kommunstyrelsen och därför ombads han lämna in sin avskedsansökan. Foto: CHARLOTTE NILSSONFoto: CHARLOTTE NILSSON

Mandelholm har själv hänvisat till ohälsa men enligt Åberg fick han gå för att han ljugit för kommunstyrelsen.

I går var det en vecka sedan Sölvesborgs kommundirektör Östen Mandelholm begärde avsked på grund av sviktande hälsa. Det har varit en vecka fylld av spekulationer och rykten, som inte direkt avtog när det blev känt att Mandelholm fått 20 månadslöner i avgångsvederlag.

Berättade mer

Ryktesspridningen och trycket på kommunalråd Jens Åberg fick till slut sådana proportioner att Åberg i går valde att berätta lite mer om vad som utspelat sig i stadshuset de senaste veckorna.

Enligt Åberg har Mandelholms arbete en längre tid blivit lidande på grund av försämrad hälsa, men detta hade inget att göra med hans uppsägning. I själva verket var den utlösande orsaken att Mandelholm erkände att han ett och ett halvt år tidigare ljugit för Jens Åberg och kommunstyrelsen angående omständigheter kring sitt ledarskap.

När lögnerna framkom var Mandelholm redan avstängd från sin tjänst och en internutredning inledd på grund av klagomål på hans agerande gentemot en kommunanställd.

Mandelholm förnekade alla anklagelser men sedan lögnerna avslöjats spelade det mindre roll: hans tid i stadshuset var likväl till ända.

Utan grund

Även om kommunstyrelsen ville bli av med Mandelholm bedömde kommunens jurist och personalavdelning att det inte fanns grund för uppsägning.

En tvist skulle sannolikt sluta med att arbetsdomstolen tilldömde Mandelholm 32 månadslöner och därför slöts en uppgörelse som innebar att han sade upp sig mot löfte om 20 månadslöner.

Avslutad historia

Jens Åberg menar nu att den här historien är avslutad för hans del. Huruvida den enskilde anställde kommer att gå vidare med anklagelserna om felbehandling är utanför hans bord och rekryteringen av en ny kommundirektör är redan inledd.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.