1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Liten firre lockar EU-kommisionen

Sölvesborg • Publicerad 10 maj 2003

EU-kommissionen har vid ett utvärderingsmöte bestämt sig för att värna om nissögat, en sparsamt förekommande decimeterlång fisk. Eftersom den finns i Ivösjön vill länsstyrelsen i Skåne nu att hela sjön, landskapets största, ska ingå i nätverket Natura 2000.

Men det köper inte Bromölla kommun rakt av. Man vill att länsstyrelsen kommer och förklarar vad det i så fall skulle få för konsekvenser för kommunen och för dem som bygger och bor vid sjön.

Skåne tillhör EU:s kontinentala region och där råder brist inte bara på naturtyper som "fattigkärr" och "högörtängar" utan även på ekoxe, läderbagge och nissöga med flera arter. Beträffande nissögat klassas fisken som sällsynt i Europa och skyddas i några länder. "Fisken gräver ofta ned sig i botten och är därför svår att upptäcka trots att den har ett iögonenfallande utseende med tre par skäggtömmar på den nedåtriktade munnen", lyder Fiskeriverkets målande beskrivning.

Men Bromölla låter sig inte bevekas utan vill att länsstyrelsen ingående beskriver vilka konsekvenser för exploatering och näringar ett upptagande av Ivösjön i Natura 2000 skulle få.

Länsstyrelsens förslag omfattar även delar av närliggande Oppmannasjön och Kristianstads kommun har intagit samma ståndpunkt som Bromölla.

yngve.andersson@blt.se

0456-788 41

Yngve Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.