1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Lidl förnekar fackets kritik

Lidl i Bromölla får skarp kritik av facket:
- Man bryter mot kollektivavtalet i flera delar, säger Anneli Karlsson, ombudsman på Handels i Kristianstad.
Men Lidls vd i Sverige, René Lindholm, säger till BLT att han inte stött på några konlikter.
Sölvesborg • Publicerad 4 oktober 2003

I senaste numret av Handelsnytt, Handels medlemstidning, ifrågasätts arbetsförhållandena på Lidl. Det talas om brist på inflytande och orimliga anställningsvillkor. Personal som vill arbeta heltid, anställs på deltid men måste förbinda sig att arbeta mer. En anställd vittnar också hur arbetsledare klockar tiden det tar för personalen att plocka upp varor eller köra truck.

- Kritiken från medlemmarna i Bromölla handlar om ungefär samma frågor, berättar Annelie Karlsson.

Vill inte förhandla lokalt

Därför har hon begärt lokala förhandlingar med Lidl i Bromölla.

- Det har varit lite knepigt att få till stånd några lokala överläggningar, eftersom Lidl anser att dessa ska föras på central nivå. Men här i Sverige har vi ett regelverk och det gäller även för Lidl, säger hon och hänvisar till MBL.

På tisdag träffas parterna för överläggningar. Då kommer Annelie Karlsson bland annat att ta upp en klausul i anställningsavtalet, som innebär att personalen förbinder sig att inte jobba med någon konkurrerande verksamhet. Detta innebär i förlängningen att arbetstagarna varken kan få ersättning från a-kassan för den resterande tiden eller kan kombinera en deltidstjänst med ett liknande jobb.

Lidls vd oförstående

- Det här sätter våra medlemmar i en orimlig situation. Om arbetsgivaren inte kan erbjuda full sysselsättningsgrad, är det oerhört viktigt att de anställda har möjlighet att ta en annat jobb för att kunna försörja sig, säger Annelie Karlsson.

Från Lidls sida vill man inte kommentera kritiken från Handels i Kristianstad:

- Det enda jag kan säga är att vi haft centrala förhandlingar med facket. Och vi har hittills inte stött på några konflikter, säger Lidls vd i Sverige, René Lindholm.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.