1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Larsens agerande har lett till uppsträckning

Sedan i november pågår en polisutredning av vice kommunalråd Per-Olov Larsens (S) agerande.
Den blev en ögonöppnare för Socialdemokraterna som insåg att företrädarna behöver ökad kunskap för att fullfölja sina uppdrag.
Sölvesborg • Publicerad 20 februari 2013

– Av befintliga skäl har vi behov av att utbilda oss. Det knepiga är väl att lagstiftningen inte står still, säger Peter Jeppsson, ordförande för Socialdemokraterna i Sölvesborg.

Larsens handlande, att inte lämna ut ansökningshandlingar trots kritik från Justieombudsmannen (JO), fördömdes av Peter Jeppsson.

På det personliga planet sade han sig ha förståelse för Larsens agerande, men menade att han naturligtvis borde ha hanterat ­frågan annorlunda.

När styrelsen för Socialdemokraterna träffades i höstas för att diskutera Larsens utövande påpekade den att det var helt ­oacceptabelt. De konstaterade att det hade varit ­klara brister i hanteringen och att det inte skulle få upprepas.

Peter Jeppsson erkände att partiet hade tagit för givet att alla vet hur kommunallagen och offentlighetsprincipen fungerar. När så inte var fallet sa han att de dragit lärdom av höstens rättskritik och därför var tvungna att se till att alla känner sig trygga i lagstiftningens konsekvenser.

– Många gånger sitter man kanske med utan att veta vad ansvaret innebär, säger Peter Jeppsson.

Socialdemokraterna har startat en utbildning med en handfull tillfällen som kommer att rulla under året. Kurspassen är öppna för alla partimedlemmar.

– Vi kan inte tvinga någon. Det är ett rätt så tufft men ett oerhört fint uppdrag att vara förtroendevald.

– Sedan har vi ju före­ningsarbetet med styrelseuppdrag. Det gäller att ­vara uppdaterad på vad som gäller. Vi börjar med partiet lokalt.

Vem kommer att hålla i delen om offentlighetsprincipen?

– Vi sitter och tittar på ett paket som SKL (Sveriges Kommuner och Landsting, reds anm) erbjuder. Det måste ju bli seriöst också.

Varför har ni inte utbildat er innan Larsens bristande agerande?

– Det har väl inte funnits någon känsla om behov, säger Peter Jeppsson som är en av föreläsarna. Men vi har en styrka att förbättra oss när något blir fel.

Hur har diskussionen om JO-kritiken gått inom partiet?

– Det har klart och tydligt markerats att det inte accepteras.

Vice kommunalråd Per-Olov Larsen har fullföljt sina drygt 20 politiska uppdrag som vanligt under tiden polisutredningen om tjänstefel har pågått. Partiet ställde inte något krav på Larsen att han skulle ta en time out under tiden utan en enig styrelse beslutade att avvakta tills de får en bild av hur allvarligt åklagaren ser på det inträffade. Därefter ska det kallas till ett nytt möte.

Polisutredningen är överlämnad till åklagarmyndigheten och beslut fattas troligen inom kort.

Sarah Pallin
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.