1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Länsstyrelsen vidhåller: Inga allvarliga brister på minkfarmerna

Efter att de 14 anmälningarna mot minkfarmer i Sölvesborg kommit in har polisen nu kontaktat länsstyrelsen. De vidhåller att de inte hittat några allvarliga brister.
Sölvesborg • Publicerad 17 september 2010

Det var i tisdags som organisationen Djurens Rätt polisanmälde 14 minkfarmer på Lister. Detta eftersom länsstyrelsens rapporter, enligt dem, visade att farmerna gjort sig skyldiga till lagbrott.

Länsstyrelsen i Blekinge ska nu skicka över sitt underlag till polisen.

– Sedan får åklagaren bedöma om vi varit försumliga och inte anmält. Vi får då fundera över hur vi ska jobba i fortsättningen, säger Ingrid Lovén, tillföreträdande avdelningschef för tillsyn och prövning på länsstyrelsen Blekinge.

När djurskyddsinspektörerna var ute på farmerna och gjorde kontroller uppgav de att de inte hittade några allvarliga brister. Hon menar att det är det byråkratiska språket som de använder som gör det svårt för allmänheten att förstå vad de menar.

– Vi har inte sett några sådana förhållanden som vi behövde anmäla direkt, säger hon.

Redan innan polisanmälningarna valde Miljöpartiet att anmäla jordbruksministern Eskil Erlandsson till granskning hos konstitutionsutskottet. Mp hävdar att Erlandsson försökt tona ner minkskandalen genom att uppmana till en snabbgranskning av minkfarmerna.

För att visa att vanvården av minkar fortfarande pågår har dessutom Djurrättsalliansen tagit fram nya bilder på döda och skadade djur.

Stina Pettersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.