1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Länsrätten ger 88-åring rätt mot Bromölla kommun

Länsrätten anser att Bromölla kommun gjorde fel när den inte gav en 88-årig kvinna plats på särskilt boende. Kommunen ger sig inte och överklagar nu länsrättens dom till kammarrätten.
Sölvesborg • Publicerad 1 november 2007

Den 88-åriga kvinnan anser att hon inte längre kan bo ensam. Hon lider av benskörhet och yrsel och har svårt att ta sig fram.

För ett år sedan föll hon i sin lägenhet och fick flera frakturer. Hon säger sig inte längre kunna lämna lägenheten och känner sig ensam i sin isolering.

Socialnämnden i Bromölla har gjort en helt annan bedömning. Politikerna menar att dagliga besök från hemtjänsten är tillräckligt för att kvinnan ska klara av att bo kvar i sin lägenhet.

Hon kan klä sig själv och förflytta sig med hjälp av rullator. Två gånger i veckan följer hemtjänsten med henne på promenader.

Nämnden påpekar också att kvinnan tackat nej till bostadsanpassning som skulle göra det lättare för henne att komma ut på sin altan.

Länsrätten höll inte med kommunen utan slog i stället fast att boende i hemmet, även med hemtjänstinsatser, inte ger kvinnan en skälig levnadsnivå.

Enligt domen har hon rätt till särskilt boende med närhet till personal dygnet runt.

Bromölla kommun står fast vid sin tidigare bedömning och har därför överklagat domen till kammarrätten.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.