1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Länets västfront i försvar

Vilken beredskap har hemvärnet om terroristgrupper börjar attackera södra Sverige?
Den frågan låg till grund för en övning med Västra Blekinge Hemvärnsstabskompani på Ryssberget i lördags.
Sölvesborg • Publicerad 29 oktober 2001

En och annan sölvesborgare på eftermiddagspromenad höjde nog förvånat på ögonbrynen när ljudet av skottsalvor ekade runt Ryssbergets topp.

Lånade terrorister

Sammanlagt ett 60-tal personer tränade på att spana mot och störa fientlig verksamhet i terrängen. Två plutoner låg ute i skogen, en transportpluton skötte terrängbilarna, och en kokgrupp och stabsgrupp fanns utposterad söder om Ryssbergsstugan. Dessutom höll sig ett antal terrorister, inlånade från Kristianstad, gömda i terrängen.

- Det är första gången vi gör en övning med fordon och allt. Jag tror att det är mycket givande och lärorikt, både för stabsledningen, plutoncheferna och mannarna som är ute, berättar kompanichef Joachim Fryklund.

Västra Blekinge Hemvärnsstabskompani bildades den 1 januari 2001 efter en sammanslagning av Sölvesborgs och Olofströms hemvärnskompanier. En av de tre plutoner är en beredskapspluton, vilket betyder att personalen ska stå till räddningstjänstens och polisens förfogande med två timmars varsel om det behövs.

- Det innebär också att de har lite högre utbildning, och särskilda avtal med sina arbetsgivare. Överlag har vi dessutom en väldigt hög civil kompetens, med brandmän, konstruktörer och annat bland mannarna, berättar ställföreträdande kompanichef Kim Nyborg.

Ute i terrängen fick plutonerna upprätta varsin bas, som sedan skulle försvaras mot fiendeanfall. Från ledningscentralen styrde kompanichefen med hjälp av telefon- och radioutrustning både plutonernas och terroristernas verksamhet, och gav mannarna olika uppgifter.

Täta anfall

Trots oväntade attacker mitt under pågående lunch, sjuktransporter för de "skadade" och en hög stressnivå, var scenariot inte helt realistiskt.

- Eftersom vi har så kort tid på oss blir allt väldigt komprimerat, och det är inte helt verklighetstroget. Nu blir det täta anfall, men i verkligheten skulle man kanske få ligga på vakt i veckor i sträck innan något händer, säger Kim Nyborg.

Förutom en chans att kontrollera att allt flyter på som det ska, lite fysisk träning och nya kunskaper, har övningar av det här slaget ännu en fördel:

- Vi har ju faktiskt hemskans trevligt när vi är ute också, konstaterar Joachim Fryklund.

Nikki Makkonen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.