1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kyligt värre på julmarknad

Besökarna på årets julmarknad får ett iskallt mottagande.
Alldeles innanför entrén möts de av en unik isskulptur som transporterats ända från Jukkasjärvi.
Sölvesborg • Publicerad 30 november 2007
På marknad. Kerstin Johansson från Valje är en av de 70 hantverkarna på julmarknaden, som inleddes i går och pågår hela helgen.
På marknad. Kerstin Johansson från Valje är en av de 70 hantverkarna på julmarknaden, som inleddes i går och pågår hela helgen.Foto: Västfoto
Unik. Få besökare passerade i går julmarknadens isskulptur utan att ta sig en närmare titt.
Unik. Få besökare passerade i går julmarknadens isskulptur utan att ta sig en närmare titt.Foto: Västfoto

Mats Nilsson och Jens Thoms-Ivarsson från Sölvesborg har tillverkat skulpturen parallellt med sitt arbete med Ishotellet i Jukkasjärvi. De visste att det var ett vågspel att transportera något så skört genom hela Sverige och tyvärr fick deras skapelse en del förödande smällar på vägen. Det var dock ingenting som påverkade fritids- och kulturnämndens ordförande Mats Svenssons (s) entusiasm när han i går invigde julmarknaden.

–Man får räkna med det när man transporterar något 180 mil, men den är unik och fantastiskt imponerande, säger han.

Kommunens kultursamordnare, Nils Karlsson, var den som kom på idén att beställa skulpturen och även i skadat skick levde den med råge upp till hans förväntningar. Han var full av beröm till upphovsmännen.

–Det är roligt att kunna visa upp verk av kändisar vi har ute i världen. De är goda ambassadörer för Sölvesborg, säger Nils Karlsson.

Isskulpturen är ett av greppen som han i år provar för att förnya julmarknaden. Det andra är musik. Under gårdagen spelade durspelaren Synnöve Ekholm och lärare på kommunala musikskolan. I dag och i morgon blir det juljazz med Anette Castell Trio.

Som vanligt domineras marknaden av hantverk. Ett 70-tal försäljare finns på plats med allt ifrån näverkorgar till kakor. Dessutom kan besökarna träffa tomten, se vem som blir Sölvesborgs lucia (söndag) eller rida ponnyhästar.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.