1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kvinna slipper betala tillbaka bostadsbidrag

Försäkringskassan lyckas inte bevisa att den snart 50-åriga kvinnan levde i ett samboförhållande samtidigt som hon, år efter år, tog ut bostadsbidrag som ensamstående.
Därför frias hon nu från kravet på åter­betalning av 113 000 kronor.
Sölvesborg • Publicerad 3 juli 2013
Krävde pengarna tillbaka. Försäkringskassan vill ha tillbaka 113 000 kronor som de anser att en Sölvesborgskvinna fått ut i bostadsbidrag under falska förespeglingar. Men enligt Högsta förvaltningsdomstolen kan inte Försäkringskassan bevisa att hon, mot sitt nekande, levde som sambo med sin pojkvän. Själv säger hon att de var särbor.
Krävde pengarna tillbaka. Försäkringskassan vill ha tillbaka 113 000 kronor som de anser att en Sölvesborgskvinna fått ut i bostadsbidrag under falska förespeglingar. Men enligt Högsta förvaltningsdomstolen kan inte Försäkringskassan bevisa att hon, mot sitt nekande, levde som sambo med sin pojkvän. Själv säger hon att de var särbor.Foto: Nn

Det är Försäkringskassan som drivit den här märk­liga tvisten ändå upp i Högsta förvaltningsdomstolen. Knäckfrågan har, enkelt uttryckt, handlat om under vilka förhållanden Sölvesborgskvinnan levde tillsammans med en man åren 1998 till 2006.

Själv har hon hela tiden hävdat att de var särbos. Och på så sätt kunde hon kvittera ut 113 000 kronor i bostadsbidrag som ensamstående.

Men efter att paret brutit med varandra anmälde mannen henne för fusk. Han hävdar att de i själva verket levde tillsammans som sambos, även om hon uppgav annat för Försäkringskassan.

Den senare gjorde en utredning och kom fram till att kvinnan fuskat med bostadsbidraget. Så de krävde tillbaka det hon fått ut.

Kvinnan vidhåller dock att hon och mannen hade olika folkbokföringsadresser, var sin bostad och skild ekonomi plus att det inte finns några gemensamma barn.

– Förhållandet var aldrig så stabilt att vi funderade på att flytta ihop. Men vi hade ett särboförhållande, kommenterade kvinnan inför avgörandet i Högsta förvaltningsdomstolen.

Det framgår att Försäkringskassan i sin utredning undersökt postutdelning, bostadsförhållanden, gemensamma inköp med mera. Samt att kvinnan uppgett att parterna under de aktuella åren träffades ofta, men ändå valde att ­leva på var sitt håll.

Domstolen i Stockholm poängterar i domen att det i ärenden om återbetalning av socialförsäkringsförmåner är Försäkringskassan som har den hela och totala bevisbördan.

Och i det här fallet finner domstolen att Försäkringskassan ”inte med tillräcklig grad av sannolikhet” visat att kvinnan verkligen levde i ett samboförhållande. Därför avslås överklagandet.

8 juni 2009.

Försäkringskassan bestämmer, efter omprövning, att Sölvesborgskvinnan ska betala till­baka 113 149 kronor som hon felaktigt fått ut i bostads­bidrag som ensamstående när hon i ­själva verket levde som sambo med en man.

13 oktober 2010.

Förvaltningsrätten i Växjö ändrar beslutet genom att förkorta återbetalningstiden till att omfatta åren 2002-06.

14 december 2011.

Kammarrätten i Jönköping river upp Försäkringskassans beslut och befriar kvinnan från ­återbetalningskravet.

24 januari 2013.

Högsta förvaltningsdomstolen i Stockholm meddelar prövnings­tillstånd åt Försäkringskassans överklagande.

1 juli 2013.

Högsta förvaltningsdomstolen avslår över­klagandet.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.