1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Snöröjningen drog igång med full styrka på måndagsmorgonen.
Men det hindrar inte de kritiska rösterna.
-Det är dåligt att gående ska tvingas ut på hårt trafikerade vägar, säger Jan-Erik Börjesson i Falkvik.
Sölvesborg • Publicerad 3 januari 2006
Kritisk. Jan-Erik Börjesson i Falkvik är trött på att plumsa i tjocka snölager och riktar kritik mot energibolaget för att de inte kan hålla den nya gång- och cykelstigen mellan Falkvik och centrum ren från snö. Foto: Lars Ohlsson
Kritisk. Jan-Erik Börjesson i Falkvik är trött på att plumsa i tjocka snölager och riktar kritik mot energibolaget för att de inte kan hålla den nya gång- och cykelstigen mellan Falkvik och centrum ren från snö. Foto: Lars OhlssonFoto: Lars Ohlsson
Kämpar mot snön. Energibolaget satte på måndagsmorgonen in 17 maskiner i kampen mot snön. Snön måste bort då väderexperterna talar om kallare väder längre fram i veckan och is är betydligt svårare att ta bort än snö. Foto: Lars Ohlsson
Kämpar mot snön. Energibolaget satte på måndagsmorgonen in 17 maskiner i kampen mot snön. Snön måste bort då väderexperterna talar om kallare väder längre fram i veckan och is är betydligt svårare att ta bort än snö. Foto: Lars OhlssonFoto: Lars Ohlsson

Klockan sju på måndagsmorgonen startade en mycket intensiv snö-röjardag för Sölvesborgs Energi och Vatten AB. 17 enheter var i gång, inhyrda och egna maskiner.

-Vi vill ha bort så mycket snö som möjligt eftersom väderexperterna säger att det ska bli kallare längre fram i veckan, säger Bengt Mars, ansvarig för sjöröjningen på energibolaget.

-För när snön frusit till is är den mycket svår att få bort, fortsätter Mars.

Bengt Mars betonar att de stora stråken tas först, sedan går det i fallande skala. Det gör att snön på exempelvis gång- och cykelstigar får ligga kvar längre än på vägarna. Dessutom skedde det ingen snöröjning i Sölvesborg under vare sig nyårsafton eller nyårsdagen.

Bland de som nu riktar kritik mot utebliven snöröjning finns Jan-Erik Börjesson i Falkvik. Han pekar speciellt på den nya gång- och cykel- vägen från Falkvik in mot centrum, utmed ytterhamnen.

-Som gående tvingas man ut på den hårt trafikerade Tredenborgs- vägen och där kör bilarna och inte minst lastbilarna fort som bara den. Det är dåligt att kommunen inte kan hålla den nya gångstigen ren från snö, betonar Jan-Erik Börjesson.

Dessutom säger Börjesson att han hört uppgiften att energibolaget av oklar anledning inte har något ansvar för denna gång- och cykelväg. Detta tillbakavisas av Bengt Mars på energibolaget.

-Vi kommer. Men vi måste ju börja någonstans och arbeta oss framåt, säger Bengt Mars.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.