Kräver svar av psykvård
Det är ett antal händelser med psykiskt sjuka människor inblandade i Sölvesborg under hösten som fått kommunalrådet Per-Olof Larsen (s) och andra att reagera.
Därför har Larsen i sin egenskap av arbetarekommunens ordförande tagit initiativ till ett öppet möte i Nakterhuset/Folkets Hus nästa lördag. Till mötet har chefen för länets psykvård, Gilda Johansson från Karlskrona, bjudits in.
Många som undrar
- Vi är många som undrar hur psykvården egentligen fungerar i Blekinge. Den allmänna uppfattningen bland sölvesborgarna är att personer som bevisligen är farliga för andra går fria och lösa på gator och torg, säger P-O Larsen.
Psykvården runt om i Sverige har utsatts för hård kritik sedan mordet på utrikesministern Anna Lindh i mitten av september. Någon dag senare mördades en liten flicka i Arvika som råkade komma i vägen för en 24-årig psykiskt sjuk människa.
Tvingades hyra in vakt
Ungefär samtidigt tvingades ledningen för Sölvesborgs kommun hyra in en vakt med placering i stadshusets entré. Detta sedan två personer med uppenbara psykiska besvär, var för sig, terroriserat och hotat personalen i stadshuset.
Hotat till livet
En av dem var på jakt efter en hög politiker. När politikern inte var på plats blev besökaren rasande och försökte sparka in dörren till tjänsterummet. När inte detta lyckades gick han lös på inredningen.
Han har dessutom hotat ett antal tjänstemän till livet. En av kommunen chefstjänstemän har på grund av hoten tvingats skaffa hemligt telefonnummer.
Efter händelsen i stadshuset i september omhändertogs mannen av psykvården.
Ute igen
- En vecka senare var han ute igen, säger Per-Olof Larsen med en suck.
- Det är med andra ord inte så konstigt att folk är rädda i Sölvesborg. Men den rädslan ska man inte behöva bära med sig, fortsätter Larsen.
Enligt kommunalrådet finns det många frågor och undringar kring psykvården i Blekinge som förhoppningsvis får svar på nästa lördags möte.
- Den främsta frågan är förmodligen varför psykiskt sjuka människor så lätt släpps ut. Det skapar en rädsla, inte minst hos de personer som av en eller annan anledning råkar komma i vägen för den sjuke. Det senare har vi flera exempel på runt om i Sölvesborg, inte minst i stadshuset, säger Per-Olof Larsen.