1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kräver ett byggstopp

Hanöhus har redan börjat bygga på sin nya stugby, som enligt planerna ska stå klar till sommaren. Men nu överklagas bygglovet av tre grannar, som dessutom kräver att projektet läggs på is tills länsstyrelsen behandlat ärendet..
Sölvesborg • Publicerad 1 april 2003
Foto: Yngve Andersson Vill att bygget avbryts. Tre fastighetsägare i närområdet har överklagat bygglovet för stugbyn vid Hanöhus. Samtidigt kräver de också inhibition, det vill säga att byggandet läggs på is tills länsstyrelsen fattat beslut i ärendet.
Foto: Yngve Andersson Vill att bygget avbryts. Tre fastighetsägare i närområdet har överklagat bygglovet för stugbyn vid Hanöhus. Samtidigt kräver de också inhibition, det vill säga att byggandet läggs på is tills länsstyrelsen fattat beslut i ärendet.Foto: 

Hanöhus fick i februari tillstånd att bygga en stugby på fastigheten Hörby 60:1, mellan själva hotellet och stranden. Stugbyn ska bestå av 15 övernattningsstugor samt en byggnad med toaletter och duschar, och fungera som ett komplement till den traditionella hotellverksamheten.

Men planerna uppskattas alltså inte av alla. Tre fastighetsägare med sommarhus på tomter i närområdet har gemensamt överklagat det bygglov miljö- och byggnämnden gav till Hanöhus.

Oroliga för nedskräpning

Grannarna anser främst att det är tveksamt att låta den gällande detaljplanen ligga till grund för en exploatering som stugbyn. Detaljplanen kom till år 1963, och sedan dess har förhållandena ändrats. Bland annat menar de tre fastighetsägarna att frågan om strandskydd borde prövas. Området omfattas i dag inte av strandskyddsreglerna, eftersom detaljplanen fastställdes före år 1975 då de nya bestämmelserna trädde i kraft.

Dessutom oroar sig grannarna för att stugverksamheten kan leda till nedskräpning och ökat slitage på omgivande marker. Området kommer att bli mycket hårt exploaterat, anser de, och tillgången till parkeringar och friytor är för liten för den planerade verksamheten. Samtidigt ökar också brandrisken, då stugorna enligt grannarnas mening kommer att placeras mycket tätt. En brand i stugområdet skulle snabbt hota villorna i området, menar de.

Kräver inhibition

I överklagan tas också aspekter som sanitetsfrågor, miljöolägenheter, trafik, buller och renhållning upp, och grannarna är överlag mycket tveksamma till att dessa kommer att lösas på ett tillfredsställande sätt.

De tre grannarna avslutar sitt överklagande med att begära inhibition, det vill säga att bygglovet ställs in och att byggandet avbryts tills länsstyrelsen hunnit ta ställning i frågan.

nikki.makkonen@blt.se

0456-788 43

Nikki Makkonen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.