1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

På söndag är det dags för ett historiskt val inom Svenska kyrkan.
För första gången organiserar kyrkan själv valet, och dessutom räcker det att vara 16 år gammal för att vara röstberättigad.
Kyrkovalet har ofta kallats "det okända valet", och bara runt tio procent av de röstberättigade brukar utnyttja sin möjlighet att påverka..
Sölvesborg • Publicerad 11 september 2001

Det här vill kontraktsprost Tommy Sandberg ändra på, och istället skulle han vilja att valdagen lyftes fram som en kyrklig festdag.

Fest för församlingen

- Jag skulle önska att kyrkovalet blev förknippat med en fest för församlingen, lite som en helig yra, och inte med ett grått och trist kommunalval, säger Tommy Sandberg.

För att ingen ska undgå att det är dags för val kommer S:t Nicolais kyrktorn senare under veckan prydas med färgglada banderoller, en galande tupp och en högtalare som meddelar att det är dags att gå och rösta.

Församlingarna har också aktivt jobbat med att medvetandegöra folk om att det är val. Bland annat har folk getts möjligheten att rösta på äldreboenden, vuxenutbildningar och på Furulundsskolan.

Redan har ett antal förhandsröster kommit in både i Sölvesborg, Mjällby och Gammalstorp-Ysane, men om kampanjen verkligen kommer att ha någon effekt vågar Tommy Sandberg ännu inte spekulera i.

Demokratifråga

- Jag hoppas ju att vi höjer röstdeltagandet, men än är jag nog lite pessimistisk.

Trots att partiernas program kan te sig ganska lika, tycker Tommy Sandberg att det är viktigt att allmänheten engagerar sig och röstar i kyrkovalet. Till exempel ser han det som ett hot att Sverigedemokraterna ställer upp i valet.

Kyrkan ska till sin natur vara universell och gränslös, medan Sverigedemokraterna representerar en helt annan människosyn.

- Det är viktigt att lyfta fram demokratiaspekten i det här valet. Det låga valdeltagandet gör systemet sårbart, och det räcker med ganska få röster för att få in extremister. Varje soffliggare hjälper ytterlighetspartierna.

Nikki Makkonen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.