1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kommunen gör miljonaffär

Kommunen utnyttjar sin förköpsrätt för att komma över 6,4 hektar mark till det nya bostadsområdet öster om Sölvesborgsviken. Priset är satt till 3,5 miljoner kronor. Trots affären saknas ännu en del mark. Den kostar 13 miljoner kronor.
Sölvesborg • Publicerad 11 oktober 2007
Grafik: Lennart von Dahn
Grafik: Lennart von DahnFoto: 
Foto:Lars Ohlsson Har förhandlat. Kommunjurist Johan Braw arbetar med markaffärerna som ska leda fram till det nya bostadsområdet öster om Sölvesborgsviken.
Foto:Lars Ohlsson Har förhandlat. Kommunjurist Johan Braw arbetar med markaffärerna som ska leda fram till det nya bostadsområdet öster om Sölvesborgsviken.Foto: Lars Ohlsson

Marken som hamnat på politikernas bord i form av ett förköpsärende är en del av området som i framtiden ska bebyggas med 300 bostäder.

Den har länge stått högt på kommunens önskelista, men förhandlingarna med ägarna har varit resultatlösa.

Med hjälp av en mäklare har ägarna i stället funnit en annan köpare, ett företag i Uppsala, som bjudit 3,5 miljoner kronor. Det priset har ägarna accepterat, men allt talar nu för att affären inte slutförs.

Sölvesborgs kommunstyrelse föreslår att fullmäktige beslutar att utnyttja förköpsrätten och träda in i köparens ställe.

- Det sitter som hand i handsken för att komma vidare öster om Sölvesborgsviken, säger vice kommunalrådet Per-Olov Larsen (s).

Han tycker att priset, 3,5 miljoner kronor, är acceptabelt, trots att kommunen för fyra år sedan köpte fyra gånger så mycket mark i samma område för 7,6 miljoner kronor.

- Det är en investering som vi kommer att få tillbaka den dag vi säljer tomter i området och får fler att bosätta sig här. Alla som flyttar till Sölvesborg är värda 30000 till 40000 kronor om året i skatteintäkter. Det här är en bra affär för kommunen, säger Per-Olov Larsen.

Högre pris När förköpsaffären är klar återstår endast en privatägd fastighet inom det planerade bostadsområdets gränser.

Kommunen har också i detta fall förgäves försökt nå en överenskommelse med markägaren. Nu har även denna fastighet lämnats till en mäklare, men priset är i en helt egen klass.

Ägaren begär 13 miljoner kronor för sina 9 hektar. Kommunjurist Johan Braw har tidigare förhandlat med markägaren och utesluter inte att även denna affär blir ett förköpsärende, men han har svårt att se kommunen betala det begärda priset.

Förlust för köpare En annan väg är att samarbeta med den som köper marken genom att dela på kostnaderna för nya vägar och ledningar till området.

Det finns också en möjlighet att kommunen genom sin planläggning bestämmer att den privatägda marken ska bevaras som grönområde och inte får bebyggas, vilket förstås skulle vara en stor förlust för den som köpt marken för miljoner.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.