1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kommunen får bakläxa av JämO

Jämställdhetsombudsmannen JämO ger kommunen bakläxa och kräver att den redan försenade jämställdhetsplanen kompletteras.
Sölvesborg • Publicerad 15 april 2005

JämO saknar bland annat konkreta åtgärder och menar att planen mer är ett "policydokument".

Sölvesborgs kommuns nya jämställdhetsplan underkänns av Jämställdhetsombudsmannen, JämO, som menar att flera viktiga delar saknas.

Policydokument

-Den jämställdhetsplan som kommunen skickat in är mer ett policydokument än en jämställdhetsplan, skriver JämO:s handläggare i ett brev till kommunens personalkontor.

JämO menar att kommunen måste lägga till konkreta mål och åtgärder för att planen ska kunna få fullt genomslag i jämställdhetsarbetet.

Lönekartläggning

Dessutom ska en lönekartläggning med analys av löneskillnader och en handlingsplan för jämställda löner också ingå.

På kommunen menar man att JämO:s deadline är ett hinder och att en öppen dialog om arbetet hade varit mer konstruktiv.

-Antingen gör man ett ordentligt jobb på djupet med alla parter, eller också följer man deadline och då får man lämna det man har, säger Jan GarsÈn, som är chef på kommunens personalkontor.

Efter det att debattören Kent Viberg anmält till JämO att arbetet med planen gått i stå enades politiker och fackliga företrädare om att snarast skicka in en övergripande plan och sedan fortsätta utarbeta detaljerna under året.

Denna idÈ tycks nu spricka eftersom JämO kräver komplettering inom sex veckor.

Om kommunen även i fortsättningen brister i jämställdhetsarbetet har JämO befogenhet att utfärda vitesföreläggande.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.