1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Knivhotad på sista passet

På sista arbetspasset innan FN-tjänstgöringen i Liberia blev väktaren Anders knivhotad av en tjuv vid miljöstationen i Sölve. ­ Självklart blir man rädd. Kniv är ju ett jättefarligt tillhygge, säger Anders.
Sölvesborg • Publicerad 17 januari 2006
Knivhotad på sista arbetspasset. Den 27-årige väktaren Anders blev på söndagsmorgonen knivhotad av tjuvar på miljöstationen i Sölve. Det skedde på sista arbetspasset, för inom kort åker väktaren till Liberia för FN-tjänstgöring. Foto: Lars Ohlsson
Knivhotad på sista arbetspasset. Den 27-årige väktaren Anders blev på söndagsmorgonen knivhotad av tjuvar på miljöstationen i Sölve. Det skedde på sista arbetspasset, för inom kort åker väktaren till Liberia för FN-tjänstgöring. Foto: Lars OhlssonFoto: Lars Ohlsson

BLT träffar den 27-årige väktaren Anders (som inte vill ha sitt efternamn i tidningen) på Protect U:s kontor på måndagen, ett drygt dygn efter att han knivhotats av en tjuv på miljöstationen i Sölve.

Ta tjuvarna på bar gärning Anders berättar att larmet gick klockan 05.36 på söndagsmorgonen. Ute i Sölve märkte han att nätstaketet runt miljöstationen klippts sönder och han såg tre personer röra sig på området. Efter att ha ringt polisen gömde han sig vid hålet för att ta tjuvtrion på bar gärning.

Den första tjuven, en kvinna, var det inga problem med, men när Anders bad en av männen att stå still svarade han med att dra en kniv och rikta den mot väktaren.

­ Han skulle skrämma mig och självfallet blir man rädd, berättar Anders.

­ Men tack och lov hade jag min batong som jag höjde mot honom. Då blev han rädd och sprang därifrån, fortsätter Anders med sex års väktarerfarenhet.

Hundpatrull fann flyende Med hjälp av en av polisens hundpatruller kunde den flyende, men knivbeväpnade tjuven, gripas i ett hus två kilometer därifrån. De två andra tjuvarna slank undan, men är identifierade.

Anders berättar att det våld väktare utsätts för blir allt grövre och att detta inte var första gången han knivhotats.

­ Man blir lika rädd varje gång. Kniv är ju ett farligt tillhygge. Men personligen har jag inga problem att gå vidare. Det är en del av jobbet, fast ingen av de trevligare delarna, säger Anders.

Arbetspasset natten till söndagen var det sista för Anders på ett drygt halvår. Inom kort väntar FN-tjänstgöring i Liberia, men till hösten väntas Anders vara tillbaka som väktare i Sölvesborgsområdet.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.